Çaycuma’ya bağlı Şeyhler köyü Alagözler Camisinde gerçekleşen Bölgesel buluşma, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Çaycuma Müftüsü Mahmut Rauf Arcaklıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan Programda; Çaycuma Müftülüğü ‘nün 2015 yılında ve 2016 yılının ilk döneminde ifa ettiği din hizmetleri faaliyetleri ve gerçekleştirilen etkinliklerin değerlendirilmesi yapılarak önümüzdeki dönem Sakarya’da yapılacak olan din hizmetleri faaliyetleri ve gerçekleştirilecek etkinlikler ele alındı. Programın son kısmında soru - cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde, İlçe Müftüsü Mahmut Rauf Arcaklıoğlu’nun sordukları sorulara Gençlerin verdiği net cevaplar dikkat çekti. Günlük sorulara cevap verenlere çeşitli hediyeler verildi. İstiklal marşı yazarı Merhum Mehmet Akif Ersoy’un konu edildiği buluşma çevre köylerden gelen misafirlerin yoğun katılımı ile gerçekleşti.
İlçe Müftüsü Mahmut Rauf Arcaklıoğlu Köy Muhtarı Fahri Alagöz’e Cami Din görevlisi Tunay Hocaya ve tüm katılanlara teşekkür etti. Arcaklıoğlu; “ Çaycuma’nın tüm bölgelerinde yapılan bu buluşmaların 2016 yılının son buluşmasını Şeyhler Köyünde yapıyoruz, Katılan herkese şükranlarımı sunuyorum, birlikte başlattığımız bu buluşmalar seneye de devam edecektir. Rabbim her birinizden razı ve hoşnut olsun. Sevgili Gençler Bu akşam İstiklal Marşımızı yazan Mehmet Akif Ersoy kısaca tanıyalım ve Ecdadımızı rahmet ve Minnetle Dualarla analım. Mehmed Akif, Hicri 1290 yılı şevval ayında (Aralık 1873), İstanbul’da Fatih´in Sarıgüzel mahallesinde, ailesine ait evde doğmuştur. Mehmed Akif´in babası Fatih Medresesi müderrislerinden¬. Mehmet Tahir Efendi (1826-1888), annesi ise Emine Şerife Hanım (1836-1926)’dır.
Üç yıllık ilkokulu bitiren Akif, 1882 Yılında Fatih merkez Rüştiyesine (ortaokul) başladı. Bu sırada babasından Arapça öğrenmeye devam ediyordu. Rüştiye yıllarında kendisinde, şiir merakı uyandı şiir kitapları okumaya başladı. İlk okuduğu manzum eserin Fuzuli´nin "Leyla ve Mecnun"u olduğunu kendisi söylemektedir. 1920 tarihinde Burdur Mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisi’ne seçildi. 17 Şubat 1921 günü İstiklâl Marşı´nı yazdı. Meclis 12 Martta bu marşı kabul etti.
27 Aralık 1936’da İstanbul’da vefat etti. Edirnekapı mezarlığında, en iyi dostlarından Baban Zâde Ahmet Nâim’in yanına defnedildi.
Vatanın ve İslam ümmetinin büyük bir felakete uğradığı bir devirde gelen Âkif, bütün bu ızdırabı derinden hissederek yaşamış ve üzerine düşen vazifeyi yapmak için her şeyini feda etmeyi göze almıştır. Bu sebeple ailesine fazla vakit ayıramamıştır. Hayatı boyunca çektiği maddi sıkıntılar bu konuda aksi tesir yapmıştır. Ömrünün son on senesini vatandan uzak geçirmesi ise onun dünyevi her şeyden olduğu gibi aile saadetinden de mahrum bırakmıştır. Gençliğinde ailesini vatanına tercih eden şair, yaşlılığında her ikisinden de mahrum kalmıştır.
Mehmet Akif milletini ve dinini seven, insanlara karşı merhametli bir mizaca sahip, şair tabiatının heyecanlarıyla dalgalanan, edebî bakımdan kıymetli şiirlerin yazarı meşhur bir Türk şairidir. İstiklâl Marşı şairi olması bakımından da "Millî Şair" ismini almıştır. Sevgili Gençler Ecdadı tanıyacağız, bizlere bıraktıkları nimetlerin değerini bileceğiz, İstiklal Marşımızın her dörtlüğünde farklı anlam yatıyor. Her bir kıtası kitap yazdırır, Mehmet Akif İstiklal Marşını Yazarken Korkma! Diye başlıyor. Gençler Peygamberimiz müşriklerden mağaraya sığındığı zaman yanında bulunan yol arkadaşı Peygamberimize bir şey olacağı endişesi ile korktuğunu görür. Hz Ebu Bekir’in korktuğunu ve titrediğini gören Peygamberimiz Hz Ebu Bekir’e aynen şöyle der; Korkma Ey Ebu Bekir Allah Bizimledir. Neden Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşımıza Korkma diye başladığını anladık mı? İlhamın kaynağını bulduk mu? Ne mutlu bize biz böyle bir Ecdadın Torunlarıyız” dedi.
Haber: EKSPRES
Haber Okunma Sayısı :
2628