Sağlık bakım hizmeti verecek olan öğrencilerin uygulama eğitimlerinde dünyada yaygın olarak kullanılan ve ülkemizde de son dönemde kullanılmaya başlayan simülayon teknolojisi Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Sağlık Yüksekokulu’nda 2016-2017 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında sağlık bakım hizmeti verecek önlisans, lisans ve lisansüstü programlarda okuyan öğrencilerin uygulamalı derslerinde, acil ve yoğun bakım hastasının tedavi ve bakımına ilişin sertifikasyon programlarında, sağlık personelinin oryantasyon eğitimlerinde kullanılmaya başlanacak.
Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevim Çelik kurulacak olan sistemle ilgili şunları söyledi: “Bilgisayar destekli simülasyon sistemi ile laboratuvarımızda gerçeğe uygun olarak tasarlanmış simüle yoğun bakım ünitesi kurulacak, bilgisayar destekli simülatör üzerinde oluşturulan senoryolar ile hastanelerimize kalp krizi, solunum yetmezliği, kanama ve travma nedeniyle acil birime başvuran veya yoğun bakım ünitesine kabul edilen hastaların birebir var olan sorunları, genel sağlık durumu yaratılarak öğrenciler ve kursiyerlerin hastanın her türlü hemodinamik parametrelerini izleyebilmesi, EKG’sini görebilmesi, normal/patolojik solunum ve kalp seslerini duyabilmesi, oksijen tedavisi ve yapay havayolu uygulamalarını gerçekleştirebilmesi, temel yaşam desteği ve ilaç tanıma sistemi özelliği ile ileri kardiyak yaşam desteği uygulayabilmesi, her türlü invazif işlemi (sıvı desteği, ilaç uygulaması, intraosseous girişim, torasentez, göğüs tüpü takılması, entübasyon vb) yapabilmesi sağlanacaktır. “Sağlık bakım hizmeti verecek öğrencilerimizin ve sağlık personelinin eğitiminde son teknoloji ile donatılmış temel mesleki beceri laboratuvarlarımızın yanı sıra bilgisayar destekli simülatörle gerçeğe uygun yoğun bakım ünitesinin oluşturulduğu simülasyon laboratuvarının kurulması ile Yüksekokulumuzun bölgemizde en büyük ölçekli ve teknolojik laboratuvarlara sahip olmasında desteklerini esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e Yüksekokulumuz adına teşekkürlerimi ve şükranlarımı arz ediyorum.”
Bilgisayar destekli simülasyon sisteminin öğrencilerin eğitimi için çok önemli olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer şunları söyledi: “Bilindiği gibi son yıllarda sağlık bakım sisteminde tıbbi hataların önlenmesi ve hasta güvenliğinin arttırılması, hasta memnuniyeti ve kaliteli sağlık bakım hizmeti kavramları ön plana çıkmıştır. Bilgisayar destekli simülatör ile kurulacak simüle yoğun bakım ünitesi sayesinde öğrencilerin ve kursiyerlerin klinikte hastalarla risk almadan pratik yapabilme şansları artmış olacak, bilgi ve uygulama becerileri, kritik düşünme ve problem çözme yetenekleri geliştirilmiş olacaktır. Ayrıca öğrencilerin gerçek hastaya müdahale sırasında yaşadığı korku ve anksiyete gibi olumsuz duygularının azalması ve kendine olan güvenlerinin artması sağlanacaktır. Bu bağlamda üniversitemizde sağlıkla ilgili tüm eğitim birimlerimizin ihtiyacına cevap verecek ve aynı zamanda bölgemizde yer alan sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personellerinin eğitim ve sertifikasyonlarını da temin edecek şekilde bir simülasyon merkezi kurmayı planlıyoruz. Bu nedenle sağlık alanındaki eğitim birimlerimizin yöneticileri ile birlikte Kasım ayı içerisinde Uludağ Üniversitesi İyi Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi’nde incelemeler gerçekleştirdik. Yüksekokulumuzda kullanılacak olan bu sistem kuracağımız merkezin ilk adımı olacaktır.”
Haber: EKSPRES
Haber Okunma Sayısı :
2682