Bülent Ecevit Üniversitesi’nde; Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Lisans ve Lisansüstü Öğrenci Laboratuvarlarının eğitim alt yapısının oluşturulması ve geliştirilmesi projesi kapsamında real time PCR cihazı alındı.
Bülent Ecevit Üniversitesi son yıllarda hem eğitim altyapısını güçlendirmek hem de araştırma kapasitesini artırmak için laboratuvarlara önemli yatırımlar yaptı ve yatırım yapmaya da devam ediyor. Bu çerçevede Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü araştırma laboratuvarında ulusal ve uluslararası standartlarda alt yapı, tıbbi cihaz ve donanımlarda güncellemeler yapıldı.
Son olarak Üniversite Bilimsel Araştırma Projeler Birimi tarafından desteklenen ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyelerince yürütülen alt yapı projesi “Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Lisans ve Lisansüstü Öğrenci Laboratuvarlarının Eğitim Alt Yapısının Oluşturulması ve Geliştirilmesi” projesi kapsamında Real Time PCR cihazı alındı.
Projeyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Ender Büyükgüzel şunları söyledi: “Proje kapsamında alınan Real Time PCR cihazı diziye özgün olmayan floresan boyalar veya diziye özgün problar kullanılarak istenilen gen bölgesinin çoğaltılıp kalitatif ve kantitatif analizlerinin yapılmasını sağlamaktadır. Biyolojik örneklerden elde edilen DNA’nın kopya sayısının sayısal değerlere dönüştürülmesi, mRNA’nın düzeyini sayısal olarak belirlenebilmesi, tek nokta mutasyonlarının belirlenmesi, virus varlığının ve miktarının belirlenmesi, patojen saptanması, SNP varlığının belirlenmesi, DNA hasar tespiti, Kromozomlardaki sayısal, yapısal bozuklukların analizi, Metilasyon tespiti amacıyla kullanılabilmektedir. Real Time PCR ile hızlı ve hassas bir şekilde nicel ve nitel olarak sonuç alınabilmesi, kontaminasyon riskinin çok az olması ve sonuç almak için ikinci bir tekniğe ihtiyaç duyulmaması nedeni ile en çok tercih edilen teknikler arasında yer almaktadır. Bu cihazın bölümümüze kazandırılmasıyla bölümümüzde yürütülmekte olan kanser araştırma çalışmalarının yanı sıra Sedef Hastalığı (psoriazis), Vitiligo, Gebelik Diabeti (Gestational Diabet), Çocukluk Çağı Astımı, multiple Skleroz, Parkinson Hastalığı gibi toplumun önde gelen sağlık sorunlarının moleküler genetik temeli ile ilgili yapılan çalışmalar da hız kazanacaktır. Ayrıca Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık Fakültesi yanı sıra Fakültemiz Kimya ve Biyoloji bölümleri ile yapılacak multidisipliner çalışmalara da imkân sağlayacaktır. Projemize ve tüm bilimsel ve akademik çalışmalarımıza katkı sunan ve destek veren sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkür ediyorum.”
Projenin ve alınan yeni cihazın bilimsel araştırma ve uygulamalarda büyük destek sağlayacağını belirten BEÜ rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer şunları söyledi: “İlk öğrencilerini 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında alan Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü kurulduğu günden bugüne hızla büyümeye devam ediyor. Yapılan yeni proje kapsamında Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrenci ve araştırma laboratuvarları iyileştirilerek teoriden pratiğe geçişte öğrencilerin uygulamaya ilişkin bilgi ve deneyimlerinin arttırılması sağlanacak. Ayrıca bölüm öğretim üyelerinin günümüz gelişmelerini de kapsayan uygulamalar yaptırabilmesi, hem bölümde yetiştirilen öğrencilerin hem de akademik personelin niteliğinin yükseltilmesini sağlayacak. Bunun yanı sıra güçlendirilmiş bir uygulama laboratuvarının bölümümüzde olması öğretim elemanlarınca Bilimsel Araştırma Projeleri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından desteklenen projeleri yürütmede, ulusal ve uluslar arası düzeyde üniversiteler ile işbirlikleri sürdürmede bizleri daha ileri seviyeye taşıyabilme olanağı tanıyacak. Projenin üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.”
Haber: EKSPRES
Haber Okunma Sayısı :
2706