Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Zonguldak kent kültürüne yönelik araştırmalarında bir ürün daha vermeye hazırlanıyor.
Zonguldak ve ilçelerini kapsayacak proje, yaşayan insan hazineleri başlığı altında kaybolmak üzere olan meslekler, bu mesleklerin son kuşak ustaları, akademik bir eğitimi olmadan mesleklerinde fark oluşturan insanların yaşam hikâyeleri üzerinden kent kültürüne farklı bir ışık tutacak. Projeye Zonguldak Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (ZESOB) da destek veriyor.
BEÜ, Zonguldak’ın sosyal, kültürel, ekonomik ve sanayi yaşamını konu alan çalışmaları ile şehri geniş perspektifte inceleyen, pek çok bilgi ve belgeyi kayıt altına alan bilimsel çalışmalarına son yıllarda büyük önem veriyor. Şehrin sosyolojik gelişimi, kimlik ve kültürü, gelenek ve görenekleri ile tarihsel süreç içerisinde madencilik temelinde ekonominin dönemsel hareketlerine yönelik çalışmalara, şehrin toplumsal yapısını temel alan araştırmalar devam ediyor.
Bugün hayatta olan, eğitim almamalarına rağmen mesleklerinde isim yapmış kişiler, kaybolan mesleklerin şehirdeki son kuşak ustaları, şehre farklı değer katan meslek erbapları projenin temelini oluşturuyor. Bu insanların yaşam öykülerinden yola çıkarak elde edilen verilerin edebi bir dille kitaplaştırılması planlanıyor.
Projenin ilk toplantısı Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’in makamında gerçekleştirildi. Toplantıya ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun ile Yrd. Doç. Dr. Hasan Özer, Yrd. Doç. Dr. Erinç Ayça Erdal Yıldırım, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatör Yardımcıları Öğr. Gör. Selvinaz Aydın, Okt. İ. Kerem Öztürk ve Mezunlarla İletişim Koordinatörü Esra Hacıoğlu’ndan oluşan proje ekibi katıldı. Projenin Zonguldak için büyük manevi değeri olduğun söyleyen ZESOB Başkanı Coşkun, Birlik olarak çalışmanın her aşamasında tüm desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
Rektör Özer toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Bu projenin referans bir çalışma olmasını hedefliyoruz. Bülent Ecevit Üniversitesi olarak yaşayan insan hazinelerimizin bilgi ve deneyimlerini gelecek nesillere aktarmanın, gizli kalmış bu değerleri gün yüzüne çıkararak toplumla paylaşmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Şehre, topluma, kültüre ve mesleğe değer katan insanların yaşamlarının her anı geçmişin geleceğe uzanan en sağlam köprülerini oluşturuyor. Bu proje bize büyük heyecan veriyor. Zonguldak Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği ile işbirliği içinde yürütmeyi planladık. Başkan Sayın Muharrem Coşkun’un heyecanımızı paylaşması ve tüm desteği sağlayacaklarını söylemesi üniversite-meslek odalarının güçlü diyaloguna da güzel bir örnek teşkil edecek. Projenin kitaplaşması ile BEÜ Yayınlarına bir yenisi daha eklemeyi planlıyoruz. Bu projede görev alan arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Bu çalışmanın Zonguldak için çok değerli bir çalışma olacağına inanıyorum.”
Haber: İHA
Haber Okunma Sayısı :
2062