Çaycuma’da ilk defa gerçekleştirilen ve bölgenin tanıtımına büyük katkı verecek “Batı Karadeniz Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı” yoğun katılım ile açıldı. Dört gün sürecek fuarda Türkiye’nin çeşitli illerinden katılım sağlandı.
Fuarda konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban; Çaycuma’ya 500 dönüm üzere Organize Sera Bölgesi kurulacağı müjdesini verdi.
Fuarın açılışına; Zonguldak Valisi Ali Kaban, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Devrek Kaymakamı Yakup Güney, Gökçebey Kaymakamı Bünyamin Bilgin, Çaycuma Garnizon Komutanı Selçuk Özen, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Çaycuma Belediye Başkanı, Belde Belediye Başkanları, Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, BAKKA Genel Sekreter Vekili Recep Serkan Alkan, Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Expo Link Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan, Özel İdare Genel Sekreteri recep Demirtaş, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu, CHP İlçe Başkanı Tuncay Akyol, SP İlçe Başkanı Burak Erol, YURTBAY A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay, Çanakçılar Seramik Yönetim Kurulu Üyesi Sezai Çanakçı, ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, il genel ve belediye meclis üyeleri, daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Expo Link Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan; “Fuar fikir ortaya çıktığında en uygun yerin Çaycuma olduğu karar verildi. 5 bin 500 metrekarelik alanda bu fuarı gerçekleştirdik. İlkler her zaman zordur. Ancak firmaların ilgisi bizi mutlu etti. Umarım ki bölge çiftçisi fuara ilgi gösterip firmaları memnun edecektir. Ana sponsor ve diğer destekçilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik fuarda ürün ve firma çeşitliliği bulunduğunu ifade ederek; “İlimizde ilki gerçekleştiren bu fuarda insanların en temek ihtiyaçlarına, gıda ve giyim sanayisine ham maddede ve mamul üreten tarım sektörünün makine, alet, takım, tohum, fide, gübre, yem üreticileri ve çiftçilerimi ile bir araya geldiği, ürünlerini tanıtma fırsatı buldukları ürün çeşit ve metotlarını inceleye bilecekleri, karşılaştıra bilecekleri bir fırsat ortamı sunmaktadır. Üreticilerin ve tüketicilerin birbirlerini tanımaları sağlayacak rekabetçi ortamı daha da geliştirecektir. Bartın, Karabük ve Zonguldak illerinin ağırlıklı katılımıyla, coğrafi olarak kavşak noktasında bulunan Çaycuma ilçesinde gerçekleştirilmesi ve tüm kamu ve özel şirketlerin desteği bizleri ayrıca onurlandırmıştır. Tarım sektörünü çiftçilerimizle bir araya getiren Başta Sayın Valimiz Ali Kaban olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
BAKKA Genel Sekreter vekili Recep Serkan Alkan fuar hakkında şunları söyledi; “İnsanoğlunun varoluşundan itibaren, tarımın en temel fonksiyonu olarak insanların hayatlarını devam etmesini sağlayan gıda maddelerinin üretilmesine katkı sağlayan bir sektör olarak görmekteyiz. İnsanların gıda gereksinimlerinin karşılanması, sanayi sektörüne girdi olarak girmesi, ithalat ve ihracat istikramla, tarım sektörü tüm ilçelerde olduğu kadar ülkemiz içinde önemli bir sektördür. Bölgemizde ilk defa gerçekleşen bu fuarı düzenlememesi amacıyla BAKKA yönetim kurulu tarafından ajansımıza gerekli talimatlar verilmiş, bu 3 metrekare kapalı mekanın çadır ve organizasyona destek işi ajansımız tarafından yürütülmüştür. Batı Karadeniz tarım gıda ve hayvancılık fuarının kalıcı olmasını bölgemize ve ülkemize katkı sunmasını temenni ediyor, saygılarımı sunuyorum”.
Bölgede bir ilki gerçekleştirmenin heyecanı içinde olduğunu söyleyen Çaycuma Belediye Başkanı; “Bölge işlerinin güçlenmesinde biri olması gereken tarım ve hayvancılık sektörünün ayağa kaldırılması için, bir milat olacağını düşündüğüm bu fuarın açılmasında emeği geçen yol ve yön gösteren sahip çıkan Sayın Valimize, değerli il protokolümüze emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Sakarya Irmağından Kızılırmak deltasına kadar, Batı ve Orta Karadeniz’in tam ortasında en değerli en eko sistemi olarak canlı bitkisi ile büyük zenginlik taşıyan Filyos Vadisinin tam ortasında yer alan Çaycuma’da böyle bir fuarın yapılıyor olmasını son derece önemli buluyorum. Filyos Irmağının binlerce yıl yarattığı bereketli topraklar kirlenmemiş doğası bambaşka eko sistemiyle, gerek halkımızın gıda güvenliğinin sağlanması gerekse ülkemizdeki gıda arzının güvence altına alınması açısında büyük önem taşıyor. Zonguldak’ta sadece kömüre dayalı bir ekonomiye dayalı değil, kırsal kalkınmayı da sağlayarak tarımla uğraşanların yaşam kalitelerini yukarıya çekmek olmalıdır. Önümüzdeki günlerde hasretle beklediğimiz Filyos Liman inşaatı temelinin atılmasıyla, hayata geçmesi için büyük bir adım atılacak olan Filyos Vadi projesi için kirli teknoloji ürün yatırımlarının yer almamasının karar verici mercilerden özellikle istirham ediyorum. Çaycuma Belediye olarak ilçemizin tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyelini önemsiyoruz. Manda yoğurdu ilçemize marka kazandırmakta ve bir kimlik kazandırmaktadır. Yapacağımız çalışmalarla tıpkı pelement bezi gibi manda yoğurdunu da marka değeri olarak tüm ülkeye tanıtmak istiyoruz. Bu fuar bunları gerçekleştirmek için çok büyük bir fırsat olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, milli ekonominin temelinin tarım olduğunu söyleyerek; “Tarım ülkelerin beslenme, istihdam ve kalkınmasında önemli bir sektördür. İnsanoğlu var olduğu sürece bu önemini yitirmeyecek. Tarım alanlarını sürekli artıramayacağımıza göre bizim yapabileceğimiz en önemli çalışma, tarım alanlarında yapacağımız çalışma ile verimi artırmak ve sağlayacağımız daha kaliteli daha verimli ve dünya ile rekabet edebilecek bir ürün elde edebilmenin yolarını araştırmaktır. Fuarlar modern tarım teknolojilerinin uygulanmasını sağlayan teknolojik tarımsal ürünlerimizin sergilendiği mekanlardır. Çiftçiler için çeşitli alternatiflerin sunulduğu yeni ürün ve teknolojilerin bir arada etkin şekilde görülmesi ve yeni yöntemler hakkında bilgi verilmesi firma yetkilileri ile birebir görüşülmesi çiftçiler adına avantaj sağlarken, katılımcı firmalar adına da hedef kitlelere ulaşılması ve ürün tanıtımlarının doğrudan yapılması avantaj olacaktır. Bu fuarın yapılmasını sağlayan gıda tarım ve hayvancılığın gelişmesi için desteklerini bizlerden hiç esirgemeyen Sayın Valimiz Ali Kaban’a, Bartın Karabük illerinin çok değerli valilerine, emeği geçen herkese teşekkür ediyor, fuarın tarım ekonomisine katkılar faydalar sağlaması temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu emeği geçenlere teşekkür ederek; “Gıda tarım ve hayvancılık deyince en başta ulusal tarım politikalarımız e gündeme geliyor. Maalesef Türkiye’nin tarım politikaları bugüne kadar olması gerektiği gibi olmadı. Topraklarımız, suyumuz, havamız gerektiği gibi kullanılmadı. Çiftçimize yeterince kaynak sağlayamadık. Küçücük Hollanda’nın ürettiği tarım ürünlerinin, bizim ülkemizin ürettiklerinin yanında ne kadar büyük olduğunu hepimiz biliyoruz. Ekim ayında Filyos Limanın temeli atılacak. Bu yöre ile bizim alacağımız önlemler yetmez. Gıda Tarım ve Hayvancılık fuarının başına keşke çevreyi de ekleye bilseydik. Çünkü temiz çevre olmadan bunların hiçbir tanesi olmaz. Filyos Vadisinin yapımından sonra bir takım yatırımlara açılacak. Esas mesele bizim için bundan sonra başlıyor. Bu yöreye bacalı sanayi getirmememiz lazım. Filyos vadisinin amacına ulaşması için temiz olması gerekiyor. Termik santrallerin buralara yapılmasına izin vermememiz gerekiyor. Bu yöreye kirlilik yaratmayacak hamleler lazım. Buda iktidarın gücüyle olur. Sayın Vekilimiz Özcan Ulupınar’a bu konuda hassas olacaklarını umuyorum. Çaycuma’da manda ile bir talep ve teşvik var. Sayın Valimizin bu konuda üreticilerin sıkıntılarını dinleyeceğini umuyorum” dedi.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar Filyos Projesi ile birlikte bu tür etkinliklerin sürekli yapılacağını ifade ederek; “Bu çadır bence burada kalıcı olmalı. Burası bölgenin parlayan yıldızıdır. Karabük var, Bartın var hoş geldiniz demek istiyorum. Aynı ildik, sonradan ayrıldık. Ama insanlarımız hiçbir zaman ayrılmadı. Buranın kalkınması sadece Zonguldak’a değil, bütün batı Karadeniz’e katı sağlayacaktır. Bu üç ilin burada bir araya gelmesi çok güzel bir olay. Filyos Liman Projesinin yapımında 4 bin kişi çalışacaktır. Bittikten sonra 15 bin kişi çalışacaktır. Büyük fabrikalar gelecektir. Ekim ayında Başbakanımız gelecek temel atacak. Bizden ne istediniz, yolları bitiriyoruz, ‘demiryolları’ dediniz tamamlandı, ‘havaalanı yurt içi seferleri istiyoruz’ dediniz oda başlayacak, Başbakanımız burada talimatı verecek. Filyos gerçekleştiği zaman bunlar zaten kendiliğinden hızlı bir şekilde olacaktır. Her şeyden önemlisi vatanımız. 15 Temmuzda bizi vatansız bırakmak istediler. Vatan olmazsa, gıda olmaz, tarım olmaz, hayvancılık olmaz, bizde olmalıyız namusumuzda olmaz, malımız mülkümüzde olmaz, hiçbir şeyimiz olmaz. Bizim gideceğimiz başka vatanımız yok. Onun için bir ve beraber olmamız lazım. Hep birlikte kardeş olmamız lazım. BAKKA’nın kuruduğu günden itibaren en önemli projesi bu fuardır. Ben önceden meclise baston ve madenci heykeli götürürdüm şimdi manda yoğurdu satmaya başladım. Manda yoğurdu bağımlılık yapıyor. Ankara’da isim yaptık. Hepimizin memlekete hizmet borcu var. Değişmeyen tek şey değişimdir” diye konuştu.
Zonguldak Valisi Ali Kaban sözlerine müjde ile başladı. Çaycuma’da seracılık sanayi bölgesi kurmak için çalışmaların başladığını müjdeleyen Kaban; “Çaycuma’da 500 dönüm asgari bir arazi bulalım, seracılık organize bölgesi oluşturalım. Dün müjde geldi. Arkadaşlar 600 dönümlük bir arazi buldular. Çalışmak isteyen insanımıza 600 dönümlük arazinin 500 dönümüne sera yapıl bilecek, kapalı alan. Bu proje başarılı olsun, başka yerde 400 dönümlük arazimiz daha var. Orayı da devam ederiz. 500dönümün karşılığı 4 bin insanın istihdam etmesi anlamına geliyor. Tek sıkıntımız zaman sıkıntısı. 3’üncü senem bitti. Bu 3 yıl içinde dikkatimizi çeken bölgemiz için en önemli husus bölgenin tarım ve hayvancılık potansiyeli. Bu konuda bir şeyler yapmak için başından beri uğraşıyoruz. Bölgemizde bir baston gerçeği var. Baston bir fenomen. Sadece bölge için Türkiye içinde her yerde. Yıllardır yapılan zanaat ve sanat olarak değerlendirilmesi gerekiyordu. Bununla ilgili çalışmalarımız bitmek üzere. Devrek’in hemen girişinde Hışıroğlu mesire alanın 40dönümlük bir alanında, ağaçlarını koruyarak bir bastonlar çarşısı oluşturmak için önümüzdeki ay start vericeğiz. Yılda 700 bin araç geçiyor bu bölgeden. Bunun başlangıçta 100 binine talibiz. Yöresel üretimlerinde bu alanda sunulması sağlanacak. Mandacılık konusunda çok önemde olabilirdik. İki senedir ciddi kaynak ayırma hususunda çabalarımız oldu. Ancak usulde anlaşamıyoruz. Bu konuda ısrar edenler belli iki üç kişiye yüksek miktarlarda manda verilmesini talep ediyorlar. Benim bu konuda teknik bürokratlarımda diyorlar ki, bu doğru olmaz. Parçalı bir dağılım yapmak lazım. Bunda müteakip kalındığı anda ben her türlü yardımı hazırım. Manda yoğurdunun şu anki sunumun dışında çok cazip bir şekilde sunulması lazım, BAKKA üzerinden bir proje üreterek nasıl bir sunum yapılacağı bir şekilde projelendirilmesi lazım. 2 aydır toplu bir alan arıyoruz. Bize 500dönüm asgari bir alan lazımdı. Zonguldak’ta aradık bulamadık, bir tek burada vardı. Dün müjdesini verdiler. Bizde de doğaya karşı bir tutku var. Günümüz doğaya dönüş zamanı. Dünyada doğaya bir dönüş var. Bölgede muhteşem bir Filyos Projesi var. Bu liman önemli. Özellikle statejik açıdan durduğu yer, orta doğunun, bir şekilde bağlantı ile kuzeye, Köstence üzerinden Rusya ve Avrupa’ya geçmesini sağlayacak esnafta. Buraya Etimesgut lojistik üzerinden yeni bir tren yolu hattı da yapılacak. Elimizde bunun ile ilgili çalışmalar var. Serbest bölge endüstrisinde, ileride sıkıntı oluşturabilecek, özellikle bölgeyi kirletecek sanayi sisteminin gelmemesi için bir çalışma yaptık. Japonya’da yeşil endüstri anlamında bu bölgeye yeşil, yeşile dostun nasıl getirileceği bileceğini gidip gördüler. Japonların çok ilgisini çekti. Özellikle çevreyi kirletici unsurların olmadığı çevre dosttu yeşil enerji konusunda çalışmalar yapıyoruz. Filyos ekim ayında temeli atacağız inşallah. Bölge birçok güzel şeylere açık. Filyos bölgenin Amiral Gemisi. BAKKA bölgesi olarak geldiğim üç yıldan beri çok mücadele verdim halen mücadele veriyorum. Herkes kendi bölgesini ihya etmekle sorumlu. Ben Zonguldak’tan sorumluyum. Zonguldak ta bu gündeme geldiğinde en iyi yerin burası olduğunu uygun gördük. Daha iyisini başkaları yapsın. Ben bu çalışmalarda büyük gayret sarf eden BAKKA Genel Sekreterliğine, Tarım Müdürlüğüne, Kaymakamımıza, sponsorlara ve bugün buraya gelen herkese teşekkür ediyor saygılar sunuyorum diye konuştu”
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek stantlar tek tek gezildi. Protokol üyeleri tüm stantları inceleyerek ürünlerin tadına baktı. Dört gün sürecek fuarda ‘En İyi Manda Yoğurdu’ yarışması ve “En Güzel Buzağı” yarışmaları da yapılacak.
Haber: EKSPRES
Haber Okunma Sayısı :
3967