Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları yapılandırılmasına ilişkin olarak 6736 Sayılı Kanun Uyarınca 2016/18 Sayılı Genelge doğrultusunda alacakların yapılandırılması kapsamında yapılandırma koşulları ile bilgilendirmede bulunmak amacı ile Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası’nda toplantı düzenlendi.
Toplantıya Zonguldak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Çiğdem Acar, Çaycuma SGK Şube Müdürü Hasan Hüseyin Çetinkaya da katıldı.
Kanun hakkında bilgi veren Acar; “Bildiğiniz üzere; kurumumuza borcu olan vatandaşlarımıza zaman zaman ödeme kolaylığı sağlamak maksadıyla yapılandırma imkânları sağlanmakta. Daha önce 2014/Nisan ve önceki dönemlere ilişkin 6552 sayılı kanunla ödeme kolaylığı getirilmişti ve halen devam etmekte. Bu defa da; 19.08.2016 tarihinde daha önceki yapılandırmaya başvuramayanlar veya yapılandırılması bozulanlar için yahut yeni oluşan borçlar için 6736 sayılı kanunla yeni fırsatlar tanındı. Önemli avantajlar sağlayan bu yapılandırma fırsatını hiçbir vatandaşımızın kaçırmamasını istiyoruz. İl toplantımızı bugün Bismillah diyerek burada başlattık. Yine il merkezimizde, ilçelerimizde bilgilendirme toplantılarımız devam edecektir. Biz elbette ki vatandaşlarımıza sizlerin desteğiyle ulaşabileceğiz. Vatandaşlarımızın sigorta primi, işsizlik primi, GSS primi, SGDP, İsteğe bağlı ve Topluluk Sigortası Primi, İdari Para Cezası, EKP, ÖİV, Damga Vergisi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi, 30.06.2016 öncesinde bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi gibi borçlardan dolayı yapılandırmadan faydalandırılmaları için İl Müdürlüğümüz ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerimize bekliyoruz. Detaylara girmeden önce şunu belirtmeliyim ki; prim borçlularımızın yapılandırmadan faydalanması hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Bunu da ancak birlikte başaracağız” dedi.
SGK Çaycuma Şube Müdürü Hasan Hüseyin Çetinkaya, peşin ödemelerde biriken bütün faiz borçlarının sıfırlanacağını da belirtti. Çetinkaya, “Bildiğiniz gibi 6736 sayılı kanun gereği 19 Ağustos tarihi öncesindeki bütün borçlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılandırılıyor. Hangi Borçlar yapılandırılıyor? Sigorta primi borçları, işsizlik sigortası primi borçları, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası primi, emekli keseneği primler, idari para cezaları yapılandırılıyor. Yapılandırmalar peşin veya 6-9-12-18 eşit taksitte yapılandırabilirler mükelleflerimiz. Bir ay ödeyecekler, bir ay ödemeyecekler. Yani 6 taksit yaptıklarında aslında bir yıla denk geliyor. Son başvuru tarihimiz 31 Ekim. Peşin ödemelerde biriken bütün faiz borçlarının yarısı tamamı ile af oluyor. İdari para cezalarında prim aslının yarısı, artı bütün gecikme faizleri af oluyor. Genel Sağlık Sigortası’nda ise 1 Eylül tarihi ile 2 Ocak 2017 tarihleri arası, sigortalılarımızın mutlaka gelir testini yaptırmak için mutlaka başvuruda bulunmaları gerekiyor. Gelir testinde ne kadar borç tahakkuk ediyorsa ona göre biriken borçlar 12 eşit taksitle gecikme faizi alınmaksızın tamamı ile yapılandırılabilecek. Borçlar yapılandırıldıktan sonra hangi avantajlar sağlanıyor diye soracak olursak, yapılandırılan borçlar ile ilgili hiçbir teminat alınmıyor. Borçlardan dolayı bütün icra takipleri durduruluyor. Tatbik edilen hacizlere dokunulmazlar eğer vatandaşlar istiyorsa satılarak borçlar tahsil ediliyor. İnşaat, işyerleri için işsizlik vergileri, teminat yazısı gibi yazılar verilebiliyor” dedi.
Vatandaşların kredi alabilmeleri için Ziraat Bankası ile kurum olarak anlaşma yaptıklarını belirten Çetinkaya “Ayrıca en önemli avantajı da ne kadar borcu olursa olsun, yapılandırma yaptıysa sigorta teşvik primlerinden de yararlana biliniyor. Sanki borcu yokmuş gibi, yüzde 5 teşviklerden ve 100 liralık teşviklerden yararlanabiliyor. Yapılandırma yapan BAĞ-KUR Sigortalıları ile Genel Sağlık Sigortalıları ilk taksitleri ödemeleri halinde de sağlıktan yaralanabiliyorlar. Onun için bir an önce yapılandırma yapmaları gerekiyor. Yine sigortalılarımız nasıl başvuruda bulunabilirler? İşverenlerimiz istiyorlar ise www.sgk.gov.tr üzerinden bütün işlemlerini kuruma gelmeden yaptırabilirler. Her ay ne kadar ödeyecekler, borçları ne kadar, gecikme faizleri ne kadar, onları online olarak takip edebilirler. Gelemeyecek durumda olanlar posta kanalı ile İl ya da merkez Müdürlüklerimize müracaat edebilirler. Ayrıca Kurumumuz Ziraat Bankası ile anlaştı. Özellikle 4/B dediğimiz BAĞ-KUR sigortalılarımız borçlarını ödeyemeyecek durumda olanlar, emekli yaşı gelmiş, prim günü tamamlanmış olan sigortalılarımız da Ziraat Bankası’ndan kredi yolu onlara emekli maaşı sağlayabileceğiz” dedi.
Yapılan protokol ile prim borcundan dolayı emekli olamayan BAĞ-KUR kapsamındaki kendi nam ve hesabına çalışan esnaf, sanatkâr ve çiftçilere herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanarak emekli olma imkanı getirildiğini belirten Çetinkaya "Bu imkandan yararlanmak isteyen sigortalılar SGK'lardan alacakları yazıyla Ziraat Bankası şubelerine müracaat edebileceklerdir. Ayrıca, birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda 4B'den yaşlılık aylığı bağlanabilecekler, 4B prim borcunu ödemesi durumunda 4A'dan yaşlılık aylığı bağlanabilecekler, askerlik ve doğum borçlanmasını yapması durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecekler ile durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecekler de yararlanabilecektir. Sigortalılarımızın mağdur olmamaları için yapılandırma fırsatından mutlaka yararlanmaları gerekmektedir. Sigortalılarımızın başvuru sürelerini kaçırmamaları, ileride mağduriyet yaşamamaları açısından Yapılandırmanın son günlerinde oluşabilecek yoğunluğa kalmadan biran önce il müdürlüğümüz ve merkez müdürlüklerimize başvurularını yapmalarını rica ederim" diye konuştu.
Haber: EKSPRES
Haber Okunma Sayısı :
2275