Türkiye’nin yer altı ağ açıklığı en fazla şehri olan Zonguldak, Türkiye’nin tek iki katlı şehri olma unvanını elinde bulunduruyor.
Şehir ekonomisine en büyük katkısıyla bilinen taşkömürü, yerin metrelerce altından çıkartılarak piyasaya sunuluyor. Kömür ile varolan şehirde yaşayanlar ise yine geçimini kömürle sağlıyor. Yerin metrelerce altındaki “Karaelmas” tabir edilen taşkömürü yer üstüne çıkartabilmek için çabalayan işçiler güneş yüzü görmeden ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Yer altı ağ açıklığı 300 kilometre olan şehir, halen daha Türkiye’nin tek iki katlı şehri olma unvanını taşıyor. Karadeniz’e kıyısı olan şehirde ise geçimin büyük bir çoğunluğu madencilik sektöründen sağlanıyor.
AYNI ŞEHİRDE İKİ FARKLI YAŞAM
Zonguldak’ta insanlar iki farklı yaşam sürüyor. Yer üstünde hayat mücadelesi yer altında ise ekmek mücadelesi yaşanıyor. Madencilik sektöründe çalışma şartlarının zorluğu kelimelerle anlatılamasa da mesai bitimi “geçmiş olsun” denilen tek sektör olarak yerini alıyor.
“Sektörün okulu” denilebilecek kapasite ve tecrübeye sahip Türkiye Taşkömürü Kurumu da geçmişten bugüne süregelen zaman içerisinde üretilen kömürle ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürüyor.
Amasra, Armutçuk, Karadon, Kozlu ve Üzülmez Müesseseleriyle yerin metrelerce altında sürülen galerilerde kömüre ulaşan maden işçileri, “Karaelmas”ı yeryüzüne çıkartabilmek için dönüşümlü vardiyalarla çalışıyorlar.
Yer üstündeki yaşamın yanı sıra yeraltında da yaşamın devam ettiği “İki katlı şehir” Zonguldak, madencilik kültürü sayesinde geçmişten günümüze istihdam sağlamaya devam ediyor.
Haber: İHA
Haber Okunma Sayısı :
2840