Pass

TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, Zonguldak’ta doğa ve yaşam haklarının her zaman takipçisi olacaklarını söyledi. 

TEMA Vakfı’nın Zonguldak da dahil olmak üzere kömür madenciliği ve kömürlü termik santrallerin doğa ve insana olan zararlı etkilerine yönelik Türkiye çapında farkındalık oluşturma ve iletişim faaliyetlerine devam ettiğini belirten Temsilcisi Berran Aydan, “Kömür yatırımlarına karşı yoğun ve kapsamlı bir çalışma sürdüren TEMA Vakfı, tüm hukuki süreçleri işletmektedir. Zonguldak’ta Çatalağzı bölgesinde yeni termik santrallerin yapılmaya başlamasından itibaren kamuoyu oluşturmak üzere pek çok çalışma yürütülmüştür. Kül barajının yapılmasının ardından 2013’te işletmedeki ithal kömürlü termik santralin kapasite artırımı için verilen ÇED olumlu kararının iptali için açılan davaya da müdahil olunmuştur.

Uluslararası anlaşmalarla korunan Filyos Vadisi’nin ağır sanayi bölgesine dönüştürülmesine engel olmak için de 2010 yılından beri hukuki mücadele sürdüren TEMA, bu çerçevede şu ana kadar 4 adet dava açmıştır. Bu davalar sonucunda, Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı kısmen iptal edilmiştir. Ayrıca Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı Değişikliği’nde ve 2012 tarihli Filyos Endüstri Bölgesi Bakanlar Kurulu Kararı’nda yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştır. 2015 tarihli Filyos Endüstri bölgesi Bakanlar Kurulu kararı davası ise halen devam etmektedir. Zonguldak TEMA Temsilciliğimiz ve Vakıf yöneticilerimiz konuyla ilgili olarak kamu yetkilileri dahil bölgedeki paydaşlar ile görüşmelerde bulunmaktadır. Bu temaslarda termik santrallerden kaynaklanan kirlilik üzerinde durmanın yanısıra Zonguldak-Bartın hattı boyunca pek çok termik santral projesinin hayata geçirilmek istenmesinden doğan kaygıları paylaşmaya devam etmektedir. Aralık 2015 itibarıyla bir denetim süreci başlatılacağı ve TEMA Vakfı’nın da İl Çevre Müdürlüğü ile birlikte çalışmada yer almasının istendiği bildirilmiştir.

TEMA Vakfı olarak bu önemli görevi hakkıyla yerine getirebilmemiz için sürecin planlanmasında yer alınmasının yanısıra gerekli tüm raporlara erişim olması gerektiğine inanıyoruz. ÇED raporu gereğince yapılması zorunlu olan 'entegre denetim' ve 'ÇED izleme raporlarının' incelenmek üzere tarafımızca paylaşılmasını ilgili Bakanlıktan istedik. Vakıf olarak, bu raporları değerlendirdikten sonra görevle ilgili doğru kararı verebileceğimizi, bu konuda bilim temelli bir süreç oluşturmak konusundaki hassasiyetimizin de anlayışla karşılanmasını umduğumuzu yetkililere ilettik. Ancak 02.03.2016 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı talep ettiğimiz entegre denetim ve ÇED izleme raporlarının ticari sır içerdiği gerekçesiyle bizimle paylaşılamayacağını yazılı olarak iletti. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu, ilgili bakanlıktan gelen bu cevap ve görüşmelerde edinilen izlenimler nedeniyle (mevzuatın denetim sürecine gerektiği ölçüde dahil olmamıza izin vermeyeceği) sürecin içinde yer almamızın Vakfımız açısından doğru ve yararlı olmayacağına karar verdi. Karar ilgili mercilere iletildi. Vakfımız Bilim Kurulunca planlanarak ilgili makamlara önerilecek süreç ve yöntemlerin uygulanacağı bir çalışma ortamının oluşturulması halinde göreve hazır olduğumuzu da bu vesile belirtmek isteriz.” şeklinde konuştu.

Haber: İHA

 


Haber Okunma Sayısı : 2385
08.07.2016



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın