Pass

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Geomatik Mühendisliği öğretim üyeleri, KOSGEB desteği ile lazer tarama verisi elde edebilecek insansız hava aracı projesi başlattı. İnsansız hava aracı ile çok yüksek konum doğruluklu veri elde edilebilecek. 

Bülent Ecevit Üniversitesi “Üç Boyutlu Yüksek Konum Doğruluklu, Hava Kaynaklı Lazer Kabiliyetli İnsansız Hava Aracı Üretimi” projeyle önemli bir çalışmayı hayata geçirecek. Proje kapsamında üretilecek lazer tarama kabiliyetli gelişmiş hava aracı, başta haritacılık olmak üzere, şehir bölge planlama, coğrafi bilgi sistemleri, kentsel gelişim ve kaçak yapılaşma tespiti, orman envanter çıkarımı, afet izleme, madencilik, trafik izleme, büyük mühendislik yapılarının izlenmesi, tarihi mirasın tespiti ve kaydı, tarım, emniyet gibi alanlarda kullanılmak üzere çok yüksek konum doğruluklu üç boyutlu yoğun veri üretecek.

“DEVRİM NİTELİĞİNDE BİR PROJE OLACAK”
Üretilecek cihazın, üreteceği doğrulukla dünyada emsalsiz bir yere çıkacağını ifade eden Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Güneş Sefercik, başta Türkiye ve Avrupa olmak üzere sektörde devrim niteliğinde bir proje olacağına dikkat çekti.

Lazer tarama teknolojisinin yalnızca helikopter ve uçak gibi pahalı sistemlere entegre edilerek çalıştırılabildiğine dikkat çeken Sefercik, şu ifadelere yer verdi:
“BEÜ son yıllarda Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’in olağanüstü çabalarıyla bilimsel anlamda büyük gelişmeler gösteriyor. Bunun da son örneği bizim KOSGEB tarafından desteklenen oldukça yüksek doğruluklu lazer tarama kabiliyetli, insansız hava aracı üretimi projemizdir. Projenin hedefleri çok büyük. Dünya çapında bir proje. Şu anda üreteceğimiz cihaz, üreteceği doğrulukla dünyada emsalsiz bir yere çıkacak. Özellikle hedeflenen lazer tarama teknolojisi şu anda sadece helikopter ve uçak gibi çok pahalı sistemlere entegre edilerek çalıştırılabiliyor. Ana amacımız bu sistemlerle değil de insansız hava aracına, düzgün bir geometri ile bu sistemi entegre ederek çok yüksek doğruluk hedefiyle sistemi çok düşük maliyetle çalıştırabilmek. En büyük hedef budur. Bunun gerçekleşmesi durumunda da başta Türkiye olmak üzere Avrupa ve tüm dünya sektöründe de bir devrim niteliğinde bir proje olacak. Bu cihaz çok gelişmiş doneler elde etmemizi sağlayacak. Bu doneleri arkeolojiden tutun da tarıma, kent bilgi sistemlerin kurulmasına kadar birçok alanda başta her ölçekte harita üretimi olmak üzere kullanabileceğiz. Bu büyük hedef doğrultusunda emin adımlarla yürüyoruz.”

“TÜRKİYE’YE KATKISI OLACAĞINA İNANIYORUZ”
Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Karakış ise hayata geçecek olan proje ile yüksek konum doğruluklu veri elde edebileceğinin altını çizdi. Teknolojiyi çok daha iyi noktalara taşıyacak kabiliyetlerde olduklarını ifade eden Karakış, şöyle dedi:

“Bu yola 2006 senesinde çıktık. O yıldan bu güne insansız hava araçları ile uğraşıyoruz. Bunun öncesinde tabii üretilen verilerin kalitesinin değerlendirilmesi noktasında da çalışmalarımız var. Rektörümüzün katkılarıyla Ar-Ge inovasyon projesine olan büyük ilgisiyle biz de bu yola çıktık. Şu anda KOSGEB destekli kabul edilmiş projemiz var. Lazer tarama verisi elde edebilecek insansız hava aracıdır. Bu insansız hava aracı ile çok yüksek konum doğruluklu veri elde edebileceğiz. Bu çalışma süresince Umut hocamızla birlikte çalıştık. Sonucunda böyle bir proje ortaya çıktı. Umarım ülkemize katkısı olur. Başarı ile tamamlarız. İnsansız hava araçları daha çok askeri amaçla üretilenler var. Biz şimdiye kadar haritacılık amaçlı kullandık. Bu zamana kadar yaptığımız çalışmalar hep haritacılık ve haritacılık bazlı konum verisi üretebilecek cihazlar üzerine çalışmalar yaptık. Bu teknolojiyi aslında çok daha iyi noktalara taşıyabilecek kabiliyetlerdeyiz. Ama elimizden tutanların olmasıyla bir yerlere gelecek. Çok daha güzel yerlere geleceğini umut ediyoruz.”

Haber: İHA


Haber Okunma Sayısı : 2578
22.06.2016



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın