Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü, ulusal ve uluslararası başarılarıyla dikkat çekiyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi Çalgı Yapım Bölümü öğretim planları, özgün ve düzeyli bir modelde çağdaş öğretim uygulamaları sunmak amacıyla uluslararası yaylı çalgı yapım enstitüleri ve yapım okullarının programları doğrultusunda günümüzün teknolojik standartlarına uygun olarak geliştirildi. Uluslararası standartlarda teknik malzeme ve donanıma sahip atölyelerinde çalgı üretimi yapılmakta ve çalgı yapımı yeni tasarımlarla ve yaklaşımlarla sürekli geliştirilmeye çalışılıyor.
Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü öğretim elemanları, dünyaca ünlü keman yapım yarışmaları olan Almanya - “Wittenwalt” International Violin Making Competition, İtalya Cremona “Triennale” International Violin Making Competition ve Polonya Poznan “Henryk Wieniawsky” International Violin Making Competition gibi yarışmalara katılarak Türkiye'yi başarı ile temsil ettiler. Çalgı Yapım Bölümünün 2015 yılı Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda gerçekleştirdiği sergi büyük bir ilgiyle karşılandı. Sergi akşamı verilen konserde dünyanın en önemli keman sanatçılarından Soyoung Yoon, bölümde üretilen bir kemanla konser verdi.
Dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay ve keman sanatçısı Erkin Onay'ın 9 Nisan 2016 akşamı Bülent Ecevit Üniversitesi’nde verdikleri konserin bir kısmında, Erkin Onay, Çalgı Bölümünde üretilen kemanla konser verdi ve üretimin çok başarılı olduğunu ifade etti.
Çalgı Yapım Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Cem Dertsiz yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Müzik sanatının en önemli gereksinimlerinden biri olan 'nitelikli' çalgı üretimi görevini büyük bir ciddiyet ve sorumluluk duygusuyla üstlenen bölümümüzde, geleneksel yaylı çalgı yapımının tüm incelikleri, tüm dünyaca benimsenmiş etkin bilimsel yöntemler kullanılarak, akademik bir hassasiyetle öğrencilerimize aktarılmakta ve çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü yakın geçmişte yapmış olduğu başarılı üretim ve işlerle, ulusal ve uluslararası platformlarda adından başarı ile bahsettirmektedir. Bu çerçevede bölümümüzde üretilen çalgıların bazıları dünyaca ünlü müzisyenler tarafından konserlerinde çalınmakta olup ülkemizin saygın müzik yazarları ve usta sanatçılarından övgüler almıştır. Bu da üretilen çalgıların hem kalitesini göstermekte hem de çalgıların artık markalaşmaya başladığına işaret etmektedir.”
Devlet Konservatuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. İlker Kömürcü ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Konservatuvarımızın üzerinde önemle durduğu ve adından söz ettirdiği konulardan biri de çalgı yapım alanıdır. Çalgı yapım bölümümüzde üretilen çalgılarla hem konservatuvarımızın çalgı ihtiyacı karşılanmakta hem de bu süreçte çok donanımlı çalgı yapımcıları yetişmektedir. Müzik dünyasının görünmez kahramanları olan çalgı yapımcılar maalesef akademik camiada da yeterli ilgiliyi görmemişlerdir. Bu alanda yapılan çalışmalar genelde deneme yanılma yöntemine dayanmaktadır. Konservatuvarımızın temel amaçlarından biri de çalgı yapımcılığını akademik ve bilimsel bir temele oturtmaktır. Çalgı yapım bölümümüz altyapı ve makine teçhizat anlamında oldukça donanımlıdır. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mahmut Özer’in büyük destekleriyle artık tam donanımlı ve kapsamlı çalgı yapım atölyelerimiz, cila laboratuvarımız ve ağır tonajlı makinelerimizin bulunduğu ağaç atölyemiz bulunmaktadır. Öğrencilerimiz eğitim süreçlerinde bütün bu olanaklardan yararlanarak kendilerini en iyi şekilde geliştirmektedir.”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, “Türkiye’de sadece dört üniversitemizde çalgı yapım bölümü bulunmakta olup çalgı üretiminde ülkemiz maalesef sıkıntılı bir durumdadır. Ülkemizdeki çalgıların büyük bir kısmı ithal ürünlerdir. Bülent Ecevit Üniversitesi olarak ülkemizdeki bu sıkıntının üstesinden gelmek üzere Çalgı Yapım Bölümümüze her türlü desteği vermekteyiz. Amacımız bu bölümün ülkemizdeki çalgı üretimi için bir dinamo vazifesi görmesi ve hem kaliteli eğitim hem de üretim açığını kapatmasıdır. Yurdumuzda genel olarak dışa bağımlı yaylı çalgı yapım sektörüne karşın, yerli üretim olan çalgıların, emek ve alın teriyle yoğrulmuş Zonguldak kentinin üniversitesinde, Bülent Ecevit Üniversitesi’nde üretiliyor olması da oldukça anlamlıdır. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sanatçılar ve sanatseverler çalgı yapım bölümümüzü ziyarete geliyor ve hayranlıklarını ifade ediyorlar. Verilen emeklerin karşılığını görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen başta Devlet Konservatuvarı Müdürü Sayın İlker Kömürcü ve Çalgı Yapım Bölüm Başkanı Sayın Cem Dertsiz olmak üzere tüm öğretim elemanlarımızı kutluyor ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Haber: EKSPRES
Haber Okunma Sayısı :
2644