Pass

Zonguldak’ın Çatalağzı beldesindeki termik santralde geçtiğimiz Şubat ayında 4 aydır maaşlarını düzenli alamadıkları gerekçesiyle iki ay boyunca eylem yapan işçiler, işe iade davasını kazandı. Yerel mahkemenin verdiği kararı Yargıtay’ın da onaması halinde işçiler kadrolu olarak termik santralde iş başı yapacak. 

Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde bir süre önce özelleştirilen termik santralde çalışan işçiler, maaşlarını düzenli alamadıkları gerekçesiyle geçtiğimiz Şubat ayında eylem başlattı. Termik santralin girişine çadır kuran taşeron firma işçilerinin, eylemin beşinci gününde iş akitleri feshedildi. Bunun üzerine yaklaşık iki ay boyunca eylemlerini sürdüren işçiler, durumu yargıya taşıdı.
Zonguldak Adliyesi’ndeki iş mahkemelerinde açılan davalarda işçilerin işe iadelerine karar verildi. 119 işçiden 80’i hakkında feshin geçersizliğine ve ÇATES Elektrik Üretim A.Ş.’de işe iadesine karar verildi.

“ASIL İŞİ YAPMALARINA RAĞMEN TAŞERON FİRMALARDA TEMİZLİK İŞÇİSİ GÖSTERİLMİŞLER”
İşçilerin termik santral önünde iki ay boyunca süren hak arama mücadelesini kazandığını anlatan Avukat Merve Kır, 119 işçiden 80’i hakkında yerel mahkemenin işe iade kararı verdiğini aktardı. Av. Kır, “19 Mart 2016 tarihinde ÇATES eylemi olarak da basını bolca meşgul eden, müvekkil işçilerin yaptığı hak arama mücadelesi vardı. Bu hak arama mücadelesi iki ay kadar sürdü. İşçilerimiz Çatalağzı Termik Santrali’nin önünde çadırlar kurmak suretiyle oturdular. Haklarını aradılar. Aslında asıl işe, elektriğin üretimini sağlayan asıl işi yapmalarına rağmen taşeron firmalarda temizlik işçisi olarak gösterildikleri için maaşlarını kadrolu personellerden daha düşük aldıkları için aynı zamanda taşerondan aldıkları maaşların da eksik ve düzensiz verilmesi nedeniyle bir hak arama mücadelesi başlatmışlardı. Bu hak arama mücadelesinin beşinci gününde iş akitleri haksız yere yazılı bir bildirimde yapılmaksızın feshedildi. Bunun üzerine biz kendilerine işe iade davası açtık. Fakat bu davayı biz ÇATES’e açtık. Hem ÇATES hem taşeron firmaya açtık. Fakat asıl amacımız ÇATES’e yani hak ettikleri, hak aramalarında bahsettikleri gibi yaptıkları gerçek işi, asıl işi ortaya çıkartmak istedik” dedi.

39 İŞÇİNİN DAVASI 24 HAZİRAN’DA
İş Mahkemelerinde açılan davalarda 80 işçinin davasının sonuçlandığını hatırlatan Av. Merve Kır, 39 işçi hakkında da işe iade davasının lehlerine sonuçlanmasını beklediklerini belirterek şöyle dedi:

“Nitekim 119 dava açtık. 80 dava sonuçlandı. Geriye kalan 39 işçinin davası 24 Haziran’a ertelendi. Bu 80 işçi için davalarımız kabul edildi. Müvekkillerim hem ÇATES’e kadrolu işçi olarak iade oldular hem de kıdemlerine göre dört maaştan başlamak üzere tazminat hak ettiler. Tabii bu yerel mahkemenin tespiti, biz muvazaa iddiasıyla davayı açmıştık. Muvazaa iddiamız yerel mahkemece kabul gördü. Bundan sonra Yargıtay aşaması olacak, Yargıtay’a karşı tarafın avukatları gönderecek. Ve bu aşamadan sonra eğer Yargıtay da yerel mahkemeyle aynı düşüncede olup kararı onarsa işçi müvekkillerim ÇATES’e kadrolu işçi olarak işe alınacaklar. Biz bu yönüyle konunun takipçisi olacağız. Yine yakından ilgileneceğiz. Yargıtay aşamasında da hukuksal ne varsa yapacağız. İşçi müvekkillerim haklı mücadelelerini bu şekilde kazandılar. İstedikleri bütün haklarını kazandık. Şu anda yaptıkları asıl iş olan ÇATES’te kadrolu iş olarak işe alınmalarına yerel mahkemece karar verildi. Geri kalan 39 işçisi için bugün bir duruşmamız vardı. Fakat karşı tarafın vekilleri olmadığı için karar verilemedi. 24 Haziran’da yapılacak, o da son mahkeme olacak. Eğer bir aksilik olmazsa. Onların da kararından sonra yine aşamalarını takip edeceğiz. İşçilerin işe iadelerine karar verildi. Ayrıca boşta kaldıkları süre içinde dört maaştan başlamak üzere kıdemlerine göre artan tazminatlarını alacaklar.”

“HAKLI OLDUĞUMUZU SÖYLEMİŞTİK”
İşçilerden Okan Doğan İnce, sürecin yargıya taşındığını ve davayı kazandıklarını hatırlattı. İnce, “Biz sevinçli miyiz değil miyiz bilmiyoruz. Maalesef süreç buraya kadar geldi. Davayı kazandık. Haklı olduğumuzu yetkililere daha önce söylemiştik. Bizi dinlemediler. Merve hanımın büyük katkılarıyla davayı kazandık. Ramazan ayı, mübarek ayda sesimizi duyarlar. Bu işçileri işe iadeye alırlar. Ümit ediyoruz” dedi.

Yargıtay’ın yerel mahkemenin kararını onaması halinde 80 işçi ÇATES’te kadrolu olarak işe başlayacak. 24 Haziran 2016 tarihinde de görülecek duruşmada geriye kalan 39 işçinin de işe iadeleri ile alakalı kararın açıklanması bekleniyor.

Haber: İHA


Haber Okunma Sayısı : 3026
09.06.2016



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın