Dünya süt günü dolayasıyla Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü ile TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Zonguldak Temsilciliği Çaycuma’da stant açtılar.
Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özge Duygu Okur, Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özge Algan Cavuldak, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümran Alan, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Tuğrul Dereli ve Gıda Mühendisliği öğrencileri gün boyu vatandaşlara broşür dağıtarak bilgilendirme yaptılar.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Tuğrul Dereli sütün önemini değinerek şunları söyledi; “Süt kalsiyumun ana kaynağı olup, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle birlikte fiziksel ve zihinsel gelişimde büyük rol oynamaktadır. Her yaş grubundan insan için gerekli bir besin kaynağı olan süt, özellikle çocukluk, hamilelik, emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde yeterli miktarlarda tüketilmelidir. Büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az iki bardak süt tüketmesi gerekmektedir. Dünya geneline bakıldığında her ülke için farklı miktarlarda süt ve süt ürünleri tüketimi söz konusudur. Ülkemizdeki süt ve süt ürünleri tüketimi uluslararası standartlara göre yetersizdir. Yıllık kişi başına içme sütü tüketimi ise gelişmiş ülkelerde 139 litreye ulaşırken Türkiye'de 25 litreyi geçmemektedir. Daha sağlıklı bir toplum için, ülkemizde kişi başına düşen sağlıklı süt tüketiminin artması gerekmektedir. Ülkemizde sütün daha fazla tüketilmesi için çiğ süt fiyatları ile perakende süt fiyatları arasındaki fiyat farkının düşürülmesine yönelik politikalar oluşturulmalı; Süt üreticilerinin bir araya gelmesi teşvik edilmeli, kooperatifler desteklenmeli, yerel yönetimler süt ile ilgili süreçlere dahil olmalı, sütün tüketiciye ulaştırılmasında etkili ve sonuca odaklı organizasyonlar planlanmalıdır. Bilinçli Süt tüketiminin arttırılması için yönelik olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle uygulanan “Okul Sütü” projesine devam edilmeli, güvenli bir biçimde uygulanması sağlanmalıdır. Ülkemizde süt tüketimi ile ilgili en büyük sorunlardan biri de bilgi kirliliğidir. Uzman olmayan kişiler tarafından yanlış ve bilimsel dayanaktan yoksun bilgilerin doğruluğu sorgulanmadan tek taraflı olarak kamuoyuna aktarılması, kamuoyunu yanlış yönlendirmekte, tüketicilerin aklını karıştırabilmektedirler. Tüketiciler süt ve süt ürünleri konusundaki bilgi kirliliğine itibar etmemelidir. Sokakta satılan sütler kayıt dışı olup satın alınmamalıdır. Ambalajsız olarak satılan bu sütlere, dayanma süresinin uzatılması amacıyla kimyasal maddeler katılabilmekte, yağı alınarak su ilave edilebilmekte veya değişik hileli işlemler uygulanabilmektedir. Bu sütler tüketiciye ulaşana kadar soğuk zincir sağlanamadığından mikroorganizma yükü artabilmektedir. Sokaktan alınan ve evlerde yapılan kaynatılma işlemi sırasında da sütte vitamin kaybı, renk ve lezzet değişiklikleri olabileceği unutulmamalıdır. Tüketiciler her zaman orijinal ambalajlı pastörize veya uzun ömürlü (UHT) sütleri tüketmeye özen göstermelidir. Süt ve süt ürünlerindeki denetimler artırılmalı, sokak sütü ve kayıt dışı üretime izin verilmemelidir.”
Haber: EKSPRES
Haber Okunma Sayısı :
3060