Zonguldak’ta çalıştıkları özel maden şirketine FETÖ/PDY kapsamında kayyum atanan yaklaşık 100 maden işçisi, bir süredir maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle “Ocaktan Çıkmama” eylemi başlattı.
Kilimli ilçesine bağlı Bölüm Mahallesi’nde akşam saatlerinde madene gelen işçiler, çizmelerini ve baretlerini takarak madene indi. Yerin metrelerce altında “Ocaktan Çıkmama” eylemi başlatan işçiler, çalıştıkları maden ocağına FETÖ/PDY kapsamında kayyum atandığını ve öncesinde de maden yasası nedeniyle yaklaşık üç aydır maaş alamadıklarını ifade ettiler. Valilik binası önünde oturma eylemi yapan işçiler, seslerini duyuramadıkları gerekçesiyle altı katlı bir iş hanının çatısına çıkarak eylemlerine farklı bir boyut kazandırmışlardı.
Son olarak Zonguldak Emniyet Müdürü Osman Ak’ın makamında kayyum ve yetkililerle bir araya gelen işçiler, toplantı sonrası akşam saatlerinde yeni bir eylem başlattılar. Yaklaşık 100 maden işçisi yerin metrelerce altındaki eylemleriyle yetkililere seslendiler.
“AİLEMLE VEDALAŞTIM, DÖNÜŞÜ YOK”
9 yıldır maden ocağında çalıştığını ifade eden işçi temsilcisi Ömer Kaplan, madene ailesi ile vedalaşıp geldiğini anlattı. Zonguldak’ta 5 bin olan madenci sayısının bin 200’e düştüğünü anlatan Ömer Kaplan, “Biz 6 Mayıs itibariyle kayyum ataması sonucu iş yerimiz durduruldu. Başvurmadığımız yetkili mercii, başvurmadığımız kimse kalmadı. On günden bu yana uğraşıyoruz. Hatta bugün emniyet müdürümüz ile de görüştük. Sağ olsun bize yardımcı oldu. Yine de, en kısa zamanda yetkililerin bizi mağdur etmeden çözüm üretmesini istiyoruz. Bu sürecin daha da uzayabileceğini söylüyorlar. Ben şimdi evden geldim. Çoluk çocuğumla vedalaştım. Dönüşü yok, yasalar çerçevesinde yapmadığımız kavga kalmadı. Biz kesinlikle bir yere pürüzlük yapmadık. En son çatıya çıktık, kendi çapımızda sesimizi duyurmaya çalıştık. Başka çaremiz kalmadı. En son çaremiz bu, bizim evimiz burasıdır. Bu ocağın gerçek sahipleri biziz. Devletimiz, hükumetimiz inşallah en kısa zamanda bizi görür. İvedi bir şekilde yardım istiyoruz. Açlık greviyse açlık grevi buradayız. Bize yardımcı olabilecek kim varsa, Enerji Bakanımız, Çalışma Bakanımız olur, Valimiz olur. Ben buradan emekli olmak istiyorum. Çocuklarımı burada okutmak istiyorum. Benim buradan çıkarsam gideceğim yer belli, ya Ankara ya Soma ya da Aydın olur. Ne olacak Zonguldak göç verecek. 5 bin kişiden bin 200 kişi kaldık” diye konuştu.
“BİZ BURAYA ÖLMEYE GELDİK”
Sesini duyurma çabaları sırasında sesi kısılan Serkan Demir isimli işçi ise kendilerini ocağa kilitlediklerini ifade etti. Haklarını istediklerini belirten Demir, şöyle dedi:
“Sesimin kısık olması eylemlerde göstermiş olduğum çabadan dolayıdır. Ben de on yıldır çalışıyorum. İşçi temsilcisiyim. Şu anda içeride 100 arkadaşım var. Biz madencilerin kıymeti ölünce biliniyorsa, biz buraya ölmeye geldik. Gerekirse ölmeye geldik. Bütün haklarımızı istiyoruz. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Biz buraya ölmeye geldik. Ya bizim emeğimizi verirler ya da buradan birer birer bizim cesetlerimizi alırlar. Yarın bakarsınız çoluk çocuğumuz da dolacak. Biz ailemizle buraya vedalaştık da geldik. Hükümet bizi görene kadar yılmayacağız. Kendimizi ocağa kilitledik. Biz dilenci değiliz, biz hakkımızı istiyoruz.”
Gazetecilere açıklamada bulunan işçiler ardından yerin metrelerce altındaki madene geri döndüler. İşçiler, yaşadıkları sıkıntılar çözülünceye kadar ocaktan çıkmayacaklarını sözlerine eklediler.
KAYYUM HEYETİNDEN AÇIKLAMA
Özel maden şirketine atanan kayyum heyeti ise işçilerin hukuksal alacakları konusunda madencilerin bilgilendirildiğini aktardılar. Kayyum heyeti tarafından açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"İşçi arkadaşlarımızın hukuksal alacakları konusu İl Emniyet Müdürlüğünde müdürümüzün aracılığıyla heyetimiz ve Bölge Çalışma Müdürlüğü de katılarak görüşme yapılmıştır. Arkadaşlarımızın çalıştıkları ocaklardaki mevcut üretim çalışması TTK nezdince sözleşmesi sona erdiğinden yapılan çalışma durdurulmuştur. Şirketin mali yapısı kötü olduğundan arkadaşlarımıza maaş ödemesi yapılamamaktadır. Zaten atamamızdan önce arkadaşlarımızın her birinin yaklaşık en az ikişer aylık maaş alacağı olduğu bilinmektedir. Biz şirkete atandıktan sonra herhangi bir çalışma yapılmamış, maaş alacakları konusu daha fazlalaştırılmamıştır. İşçi arkadaşlarımıza gereken tüm hukuksal hakları konusunda bilgilendirme verilmiş, kendilerinin hukuksal mücadelesini başlatması için gerek İl Emniyet Müdürümüz, gerek kayyum heyetimiz, gerekse Bölge Çalışma Müdürlüğümüz tarafından bilgisi verilmiştir."
Haber: İHA
Haber Okunma Sayısı :
3231