Çaycuma Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı tarafından başlatılan esnafa yönelik eğitim seminerlerinin sonuncusu ilçe merkezinde gerçekleştirildi.
Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan seminere; Garnizon Komutanı Yüzbaşı Selçuk Özen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş, Jandarma Karakol Komutanı Ruhi Çevik, Esnaf ve Sanatkâr Odası Başkanı Hayri Kandemir, Muhtarlar Derneği Başkanı Ekrem Çelen, Türkiye Kantinciler Platformu Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Tepe, Zonguldak Kantinciler Platformu Başkanı Özer Özkan, Zonguldak Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Kadir Habiboğlu, muhtarlar, denetlemeleri gerçekleştiren kurum temsilcileri katıldı.
Aynı semineri tüm beldelerde gerçekleştirdiklerini ifade eden Çaycuma Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hayri Kandemir; “Zaman zaman tekrarladığımız bu toplantıların amacı, esnaflarımızın bildiği i mevzuatların tekrar güncellenmesidir. Esnafımızı denetlemeye gelen tüm kurum yetkilileri sizlere bilgi verecek. Bugüne kadar yapmış olduğumuz eğitim seminerlerimizin sayısı 40’a yakındır. İş güvenliği yasasından, gıda, hijyen ve aklınıza gelebilecek her türlü mevzuat ve kişisel gelişim ile ilgili seminerleri yapıyoruz. Bu sene tüm beldelerimizde toplantı gerçekleştirdik. Tüm işyerlerimizin kolluk kuvvetleri tarafından sürekli denetimden geçmesi isterken, sizlerin uyması gereken kural ve alınacak tedbirleri anlatacaklar. Hepiniz meslek sahibisiniz. Çaycuma Esnaf ve Sanatkârlar Odası’ndan hangi alanda eğitim almak istiyorsanız 15 kişi olmanız yeterlidir. Umarım bu toplantıdan çıkarken, aldığımız bilgilerin faydalı olacağını ve hayata geçeceğini temenni ediyorum” diye konuştu.
İlk olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden Gıda Mühendisi Mücahit Güleç, işyerlerinde gıda güvenliği ve hijyen için alınması gereken tedbirleri ve cezai işlemleri anlattı. Denetimlerde tek yetkili kurumum Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğunu söyleyen Güleç, tarladan sofraya kadar tüm ürünlerin sorumluluğunun kendilerinde olduğunu söyledi. Denetimlerin haber verilmeden uygun sıklıkla yapıldığını belirten Güleç, önemli olanın işletmenin kendi kendisini denetlemesi olduğunu ifade etti.
Çaycuma Toplum Sağlığı Merkezi Sağlık Teknikerlerinden Olgun Özaydın ise hastalıklarının sebeplerini anlatarak, hastalıkların bulaşmasını önemle yöntemleri, besin zehirlenmeleri, hijyen, bulaşıcı hastalıklar, işyerlerinde gıda maddelerinin muhafaza edilmesi tütün yasakları ve uyulması kurallarını anlattı. Türkiye Kantinciler Platformu Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Tepe ise amaçlarının işletmecilere hak arama konusunda doğru yolu göstermek olduğunu ifade etti.
Çaycuma Belediyesi Zabıta Müdürü Mürsel Çoban ise esnafı sürekli denetlediklerini ilk olarak istedikleri belgenin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olduğunu söyledi. İşerinin genel temizliği, yangın söndürücü ve ilk yardım malzemelerinin olması, iş önlüğü, ve vb. benzeri hijyen kurallarının aradıkları özellikler olduğunu belirterek kesilen cezalar hakkında bilgi verdi.
Çaycuma İlçe Emniyet Müdürlüğü’den Komiser Yardımcısı Selami Turgut ise işyerinin açılış ve kapanış saatleri ve mevzuatla ilgili bilgi verdi. Umuma açık yerler asayiş bakımından denetlediklerini ve denetlemelerde diğer kurumları ilgilendiren aksaklılar bulunduğu zaman tutanağa bağlayıp ilgili kurumlara gönderildiğini söyledi.
İlçe Jandarma Komutanlığı Asayiş İstihbarat Kısım Amiri Üstçavuş İbrahim Yüksel, jandarmanın cezai işlem uygulayan bir kurum olmadığını, mevzuat durumunu tutanağa bağlayarak ilgili kuruma gönderen birim olarak görev yaptıklarını ifade ederek işyerinden hırsızlık olayları ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Kurum yetkilileri, son olarak katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Esnaftan gelen sokak köpekleri hakkındaki şikâyetleri ise Başkan Kandemir, Belediyeye ileteceklerini söyledi.
Haber: EKSPRES
Haber Okunma Sayısı :
2709