Pass

Muğla Kız Öğretmen Lisesi'ni bitirdikten sonra Çaycuma’ya atanan 63 yaşındaki Vesile Tekin, Elvan ismini verdikleri kızının doğumundan sonra Down sendromlu olduğunu fark etti. Anne; uzun yıllar boyunca önce kızının eğitimi için çabaladı. Kendisi de eğitim alarak engelli çocukları olan ailelerle birleşerek dernek kurdu. Öğretmenlik mesleğinden emekli olduktan sonra kızını bir an olsun yalnız bırakmayan anne, kızıyla yeniden hayata tutundu.

Sivas Divriği’de 1953 yılında doğan Vesile Tekin, Muğla Kız Öğretmen Lisesi’ni bitirdikten sonra Çaycuma da mesleğe başladı. Öğretmenlik yaptığı sırada eşiyle hayatını birleştiren Tekin, Elvan’ın doğumundan sonra hayata yeniden tutundu.

Doğum sonrası çocuğunun hareketlerinin farklı olduğunu gözlemleyen anne, Çapa Tıp Fakültesi’nde kızının Down sendromlu olduğunu öğrendi. Kızı Elvan’ın eğitimi için 6 aylığına ücretsiz izne ayrılan öğretmen anne, kızının fizyoterapisi için çabasını sürdürdü.

Kendisi de bireysel eğitim alarak engellilere okuma yazma eğitimi vermeye başlayan Vesile Tekin, görev yaptığı okulda velilerin karşı çıkmalarına rağmen özel alt sınıf açtırarak eğitim vermeye devam etti. Elvan’ın kaynaştırma destekli ortaokul eğitime başlamasının ardından öğretmenlik mesleğinden emekli olan Vesile Tekin, kurduğu dernekle de Çaycuma’da ilk olarak engellilere yönelik “Özel Eğitim Okulu”nun açılmasını sağladı.

ELVAN’IN TEK İSTEĞİ DEVLET MEMURU OLMAK
29 yaşındaki kızı Elvan’ın ortaokulu bitirmesinin ardından açık liseye kayıt olmasıyla engelli çocuğu bulunan ailelerle birleşerek dernek kurduklarını hatırlatan Vesile Tekin, şöyle dedi:

“İlkokulu Sivas’ta bitirdikten sonra Söğüt’e taşındık. Muğla Kız Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra Zonguldak'a gelerek öğretmenliğimi orada yaptım. Orada evlendim ve 2 tane çocuğum oldu. Çocuğumun biri eğitilmesi gereken bir çocuk olarak dünyaya geldi. Fakat doktorlar bunu anlayamadı. Hamileliğimde dahi doktorlar bunu anlayamadı. Bu senin kuruntun sen bilemezsin böyle bir şey yok dediler. En son İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ne gittim. Orada genetik test yaptılar ve sonucunda Elvan'ın Down sendromu olduğunu öğrendik. Elvan'ın eğitimi için ne yapacağımı hiç bilmiyordum ve hiçbir bilgim yoktu. Bilgim olmadığı için kendimi eğitmek için İstanbul’a gittim. Orada Ömer Sabancı Vakfı'nda eğitim aldım ve çocuğuma eğitim aldırdım. Ayda 1 saat yeterli gelmediği için eğitimlere evde de devam ediyorduk. Bütün oyuncaklarının metal yerlerini kendim hazırladım ve Elvan'a yaptırdım ve öğrettim. Okuma yazma konusunda çok zorlandık. Baya uzun süre okuduk ve yazdık. 7 yaşında çabalarım sonucunda okuma ve yazmaya başladı. Büyük kızım üniversiteyi kazanınca Kütahya'ya gitti. Biz İstanbul’da eşim Çaycuma'da kalıyordu. Geçim sıkıntısı çektiğimiz için biz de Elvan'la beraber Çaycuma'ya döndük. Çaycuma'da bir dernek kurarak çocuklara faydalı olmayı düşündüm ve engelli aileler ile birleşerek dernek kurduk. Beraber çalıştık ve bir okul açtık. Ama Elvan'a bunlar yeterli gelmedi. Halk Eğitim Merkezi'ne kurslar açtırdım. Halk Eğitimin kurslarında çalıştı. Bilgisayar kursu, bilgisayar operatörlüğü kursu, hızlı klavye kursu, makine nakışı, EKPSS'ye ve YGS'ye hazırlanmak için Halk Eğitim Merkezi kurs açtı. O kurslara devam ediyor. Elvan’ın tek isteği memur olmak, memur olduğu zaman biz çok mutlu olacağız ve sevineceğiz ama Elvan daha çok sevinecek. Diğer çocuklara faydalı olabilmek için ayrı ayrı Halk Eğitime kurslar açıyoruz. Halk Eğitim bizlerin yanında ve bizlere destek veriyor.”

“ELVAN’IN BU DÜZEYE ULAŞMASINDA ANNESİNİN ÇABASI BÜYÜK”
Katıldığı kurslarla kendini geliştirdiğini anlatan Elvan Tekin ise, “Ben 10 parmak hızlı klavye kursundan belge aldım. Tiyatro belgesi aldım ve çok mutlu oldum. Sayın Cumhurbaşkanım seni çok seviyorum elimden ne gelirse yapacağım ben memur olmak istiyorum” diye konuştu.

Çaycuma Halk Eğitim Merkezi Müdürü Oktay Aksoy da Elvan’ın başarılı bir öğrenci olduğunu hatırlatarak annesi Vesile Tekin’in azminden bahsetti. Elvan’ın üst düzey seviyeye gelmesinde annesinin büyük çabası olduğunu aktaran Müdür Aksoy, şu ifadelere yer verdi:

“Elvan Halk Eğitim Merkezi bünyesinde 2 kursa devam eden bir kursiyerimizdir. 2 kursta da başarılı bir kursiyerimiz, burada asıl pay annesi Vesile hanımdadır Elvan üzerinde çok emekler vermiş ve çok uğraşmış. Elvan'ı oldukça üst düzey bir seviyeye getirmeyi başarabilmiş ve kendisi bu çabası örnek alınmalıdır. Vesile hanım Elvan'ın eğitimi ve geleceği için büyük çabalar ve uğraşlar veriyor. Çaycuma Halk Merkezi olarak gerekli her türlü desteği imkânlarımız ölçüsünde vermeye çalışmaktayız.”

Haber: EKSPRES

 

 


Haber Okunma Sayısı : 2749
08.03.2016



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın