Pass

Zonguldak Roman Araştırması ve Engelli Profili Araştırması sonuçları Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın başkanlığında yapılan toplantıda kamuoyu ve ilgililerle paylaşıldı. 

Zonguldak’taki Roman vatandaşlara yönelik algıların incelenmesini ve yaşadıkları sıkıntıların gün yüzüne çıkartılmasını sağlamak için yapılan ‘Sosyal Dışlanma Sorunsalı ve Zonguldak Roman Araştırması’ ile Zonguldak’taki engelli bireyleri daha iyi tanımak, beklenti ve isteklerini tespit etmek için yapılan ‘Zonguldak’ın Yaşanabilir Bir Kent Olması İçin Yaşam Kalitesi ve Engelli Profili Araştırması’ tamamlandı. Zonguldak Valiliği toplantı salonunda Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda 11 Kasım-7 Aralık 2015 tarihleri arasında yürütülen saha çalışmalarının detayları katılımcılara aktarıldı.

Açılış konuşmasını yapan Vali Kaban “Roman ve engelli vatandaşlarımızın sorun ve sıkıntıların doğru tespit edilebilmesi ve uygun çözümler sunulabilmesi amacıyla bu araştırmalar gerçekleştirilmiştir. İlimizin önde gelenleri, üniversitemiz ve yerel yöneticilerimizin bu araştırmalardan istifade edeceklerini düşünüyorum. Sözlerime son vermeden önce, Zonguldak Valiliği koordinasyonunda gerçekleştirilen bu çalışmaların finansmanına katkı sağlayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına ve Eren Enerjiye, ayrıca bu araştırmaları yürüten Optimar Araştırma ve Orhun Danışmanlık Şirketine ve her iki araştırmaya da katkı veren Dr. Mehmet Aysoy’a teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan araştırma bulgularının paylaşılması ile devam eden programda Optimar Araştırma Genel Müdürü Hilmi Daşdemir “Bütün dünyada olduğu gibi bugün Türkiye’de de dezavantajlı gruplar ile yapılan çalışmalar büyük önem arz ediyor. Toplumun dezavantajlı kesimlerine ulaşabilecek çözüm odaklı yöneticilik şehirlerimizin en çok ihtiyaç duyduğu konulardan biri. Roman vatandaşlarımız ve engelli bireylere ilişkin Zonguldak Valiliği ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının gösterdiği hassasiyet son derece önemli. Müreffeh ve gelişmiş bir toplum olmamızın ancak bu sorunların üstesinden gelinmesine bağlı olduğunu paylaşmak isterim” dedi.

Roman araştırması ile ilgili değerlendirmelerine Zonguldak ilinde yaşayan Roman vatandaşlarla ilgili bilgi vererek başlayan Daşdemir: “Halen merkezde çoğunluğu Karaelmas, Çınartepe ve Mithatpaşa mahallelerinde Roman vatandaşlarımız yaşamaktadır. Genelde basit üretim ilişkileriyle hayatlarını idame ettiren Romanlar modern yaşamın yaygınlaşmasıyla geleneksel yaşamlarını sürdürebilecek geçim kaynaklarının çoğunu kaybetmişlerdir. Biz yaptığımız araştırma ile gündelik hayattan çalışma hayatına, aile yaşantısı ve arkadaş ortamına kadar Roman vatandaşlarımız ile ilgili algının ne olduğunu; yaşadıkları sıkıntı ve sorunların neler olduğunu ortaya koyduk” dedi.
Yapılan araştırmanın analiz edilmesi ile ortaya çıkan önerilerini paylaşan Daşdemir şu bilgilere yer verdi: “Romanlar hakkında toplumda farkındalığın artırılmasına ve negatif algının kırılmasına yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle Romanlara yönelik negatif yargıların temelinde Roman çocukların sokakta çalıştırılmalarının yer aldığı düşünülmektedir. Romanların düşük statülü işler dışında da toplumda görünür hale gelmelerinin sağlanması mevcut negatif yargıların dönüşmesini sağlayabilir. En önemli konulardan biri de eğitimdir. Roman çocukların diğer çocuklar ile aynı okullarda okumalarının koşullarının sağlanması yerinde olacaktır. Roman mahalleri başka bir mekâna taşınmadan yerinde rehabilite edilmelidir. Roman yerleşimlerinin ve yaşam şekillerinin önemsendiği projeler üretilmelidir. Son olarak ise Roman vatandaşlara güven esasında yaklaşıldığının gösterilmesi gerekmektedir” diyerek sözlerini noktaladı.

“Engelli Profili Araştırması” sonuçlarını Orhun Danışmanlık adına paylaşan Doç. Dr. Rıza Gökler ‘Zonguldak’ın Yaşanabilir Bir Kent Olması İçin Yaşam Kalitesi ve Engelli Profili Araştırması”nın Zonguldak ili sınırları içerisinde yaklaşık bin denekle görüşülerek gerçekleştirildiğini ve çalışmanın amacının Zonguldak ilindeki engelli bireylerin profilini ve yaşam kalitelerini betimlemek olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Rıza Gökler yaptığı sunumda Zonguldak’taki engelli bireylerin bireysel, aile ve çevre kaynaklı, en önemlisi toplumsal sorun ve beklentileri ile ilgili tespitlerini paylaştı.

Doç. Dr. Gökler araştırma bulgularından yola çıkarak 8 öneri geliştirdiklerini ve bu önerilerin hayata geçmesi ile engelli bireylerin sosyal hayata daha kolay katılabileceklerini söyledi. Zonguldak’taki engelli bireylerin sosyal ve gündelik hayatın bir parçası olmalarını kolaylaştıran önerileri paylaşan Gökler şu bilgilere yer verdi: “Engelli bireylerin özyönetim becerilerini artırmayı amaçlayan politikalar geliştirilmelidir. Toplumun her kesimine, engeli bireyin kendi kararlarını vermesi ve sorumluluklarını üstlenmesinin yaşam kalitesine yönelik öz algısını olumlu yönde değiştireceği vurgulanmalıdır. Engelli bireylerin duygusal iyilik halini olumlu yönde etkilemeye yönelik politikalar ve uygulamalar geliştirilmelidir. Bedensel iyilik halini olumlu yönde etkilemeye yönelik politikalar ve uygulamalar geliştirilmelidir. Teknolojik gelişme ve yeniliklerden engelli bireylerin haberdar olması sağlanmalı ve bunlar engelli bireylerin hizmetine sunulmalıdır. Engelli bireylerin hakları konusunda hem kendilerini hem de aile bireylerini bilgilendirme politika ve uygulamaları hayata geçirilmelidir. Engelli bireylerin kişisel gelişimlerini desteklemeye yönelik politikalar ve uygulamalar takip edilmelidir. Engelli bireylerin sosyal hayata aktif olarak katılmalarını teşvik etmeye yönelik politikalar ve uygulamalar üzerinde çalışılmalıdır. Engelli bireylerin iletişim ve kişilerarası ilişki kurma becerilerini geliştirmeye yönelik seminerler, konferanslar düzenlenebilir."

Haber: İHA

 

 


Haber Okunma Sayısı : 2294
02.03.2016



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın