Pass

Zonguldak, yeraltı zenginliği olan taşkömürünün yer üstüne çıkartılmasıyla birlikte Türkiye’nin yeraltı ağ açıklığı en fazla olan şehri oldu. Yaklaşık 300 kilometrelik ağ açıklığıyla madenciler “Karaelmas”ı ülke ekonomisine kazandırmak için gece gündüz çalışıyor. 

Taşkömürünün bulunmasıyla birlikte “İki katlı şehir” olarak anılan Zonguldak, yer altında açılan galeriler ve yapılan üretimlerle Türkiye’nin yeraltı ağ açıklığı en fazla olan şehri oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olarak Zonguldak’ta faaliyetini sürdüren Türkiye Taşkömürü Kurumu da geçmişten bugüne süregelen zaman içerisinde üretilen kömürle ülke ekonomisine katkı sağladı.
Amasra, Armutçuk, Karadon, Kozlu ve Üzülmez Müesseseleriyle yerin metrelerce altında sürülen galerilerde kömüre ulaşan maden işçileri, “Karaelmas”ı yeryüzüne çıkartabilmek için dönüşümlü vardiyalarla çalışıyorlar.

Yer üstündeki yaşamın yanı sıra yeraltında da yaşamın devam ettiği “İki katlı şehir” Zonguldak, 300 kilometrelik ağ açıklığıyla Türkiye’nin yeraltı ağ açıklığı en fazla olan şehri oldu. Yer altında çok sayıda ağ açıklığı bulunan şehir, madencilik kültürü sayesinde geçmişten günümüze işçilere istihdam sağlayan illerden biri oldu.

“İKİ KATLI ŞEHİRDE YAŞIYORUZ”
Kurumdaki işçi sayısının düşmesi ve üretimin azalması şehri olumsuz etkilerken, Kültür Bakanlığı’nın hayata geçirdiği “Maden Müzesi” ile madencilik kültürü dünyaya tanıtılmaya çalışılacak. Maden sektöründe başladığı meslek hayatı boyunca çeşitli tecrübeler edinen Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci de “İki Katlı Şehir” Zonguldak’ta yeraltını şöyle anlattı:

“Zonguldak iki katlı bir şehir. Yeraltı ve yerüstü dersek iki katlı bir şehirde yaşıyoruz. TTK’nın genelinde toplam 300 kilometreye yakın ağ açıklığımız var. Üzülmez, Kozlu, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müesseseleriyle beraber böyle bir açıklık var. Bunları kat kat düşünürsek her 100 metrede bir kot var. En son şu anda Kozlu Müessesede -630 kotundayız. Deniz seviyesinden -630 kotuna indik. Her bölgenin 40-50 kilometreye yakın açıklığı var. Kömürü bulduktan sonra taban tabir ettiğimiz kömürün damarı ne kadar varsa gideriz en son nihayetinde bırakıp oradan kömürleri alıp söke söke getiririz.”

Kömür üretiminin sonlandığı galerilerdeki tahkimatın söküldüğünü anlatan Demirci, “Kömürün sonlanmasıyla birlikte arkada domuz damı, demir tahkimatı alarak geri dönüyoruz. Taban yolunu nihayetinde sökmüyoruz. Bir alt kata inmek için. Sondaj verileriyle kömüre ulaşıyoruz. Zonguldak’taki taş kömürü Türkiye’nin ve dünyanın en kaliteli kömürlerinden bir tanesidir. Ben bir kilogram kalmayacak şekilde kömürün alınması taraftarıyım” diye konuştu.


Haber Okunma Sayısı : 2982
17.11.2015



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın