Pass

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’de ilk kez hayata geçecek olan Maden Müzesi’nin hazırlıklarında sona gelindi. Müzede en dikkat çeken ayrıntı ise balmumundan yapılan madenci heykelleri oldu. 

2016 yılında hizmete açılması planlanan Maden Müzesi’nde hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Üç katlı müzenin giriş katından itibaren; yerin metrelerce altındaki kömürün üretilme ve yeryüzüne çıkarılması süreçleri anlatılıyor.

İstanbul’dan gelen kafileye müzeyi anlatan Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, müzenin giriş katındaki balmumu heykellerinin de birebir gerçeğinin yapıldığını aktardı. Madencilik sektörünün önemli aktörleri olan kazmacı, hazırlık ve vagoncu işçilerinin canlandırıldığı balmumu heykellerini görenler ise gerçek sanıyor.

Ankara’daki bir atölyede yapılan balmumu heykellerinin yapımında en ince ayrıntıya dikkat edildiğini aktaran Ekrem Murat Zaman, şu ifadelere yer verdi:

“Müzenin çalışması aylardır devam ediyor. Müzeler belli bir projeyle adım adım devam ediyor. Planlandığı şekliyle, tasarlandığı şekliyle olduğu gibi veya şartnamesinde olduğu gibi biraz daha da şartnameyi aşarak daha iyisi olsun diye devam ediyor. Bu gördüğünüz maketler yer altında çalışan birebir işçiler olsun istedik. Maketleri yapan Türkiye’de önemli bir sanatçı. Murat Daşkın atölyesinin yaptığı maketler. Bir tanesi el arabasını iten işçi, diğeri martoperfaratör arında bir taban yolunda delik delen işçi, diğeri de kazmacı elinde işçi ustası. Bu iki ustayı temel, kömür üretiminin vazgeçilmez ustaları olarak buraya yerleştirdik. Bu insanlar aracılığıyla emek yoğun çalıştığımız için bu maketleri yaptık. Bunlar tabii müzenin diğer malzemeleriyle bütünleniyor. Maketle başlayıp müzenin içerisinde var olan şeyler bütün sosyal yaşantımızla da bağlantılı olarak vermeye çalışıyoruz. Bu maketleri yapanlar konusunun uzmanı. Biz önce işçilerin filmlerini çektik. Sonra fotoğrafladık. Her açıdan her yönüyle fotoğrafladık. Giysilerini gönderdik. Hangi aleti elinde tutacak. Bunları da gönderdik. Ankara’da sanatçı atölyede bu maketleri yaptı. Getirdi. Bizim söylediğimiz yere maketler monte edildi. Ben de beğendim. Gelen de beğeniyor.”

Kaynak: İHA


Haber Okunma Sayısı : 3044
08.11.2015



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın