Pass

İlçemize Doğalgazın yeni gelmesi sebebi ile birçok konuda eksik bilgi sahibi olduğumuzu düşünerek Kent konseyi tarafından bilgilendirme konferansı yapıldı. Çaycuma Kültür Merkezinde yapılan toplantıya çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansta Bölgemizde doğalgaz sistemini kuran ve abonelik çalışmalarını devam ettiren Akmercan şirket yetkilisi Burçin Kocadayı ve Gündaş mühendislik yetkilisi Eser Gündaş bilgi verdi.

Doğalgaz kullanımı ile abonelik Konuları hakkında bilgi veren Akmercan Mühendislerinden Burçin Kocadayı maddeler halinde açıklamalarda bulundu.

Kocadayı; “1. Apartman Genel Kurul Kararı Alınması: Doğalgaz dönüşümü ve/veya tesisatı yapılmasına Apartman Genel Kurulunca en az %51 çoğunlukla karar alınmalıdır.

2. Doğal Gaz Dönüşümü Yapacak Yetkili Firmayla Anlaşma: Gaz Dağıtım Firması tarafından düzenlenen “Proje ve İç Tesisat Yapım Bakım Onarım Sertifikası” olan yetkili firmayla anlaşma sağlanmalıdır.

3. Abone Olma: Kullanıcı, Gaz Dağıtım Firmasının istediği işlemleri yerine getirerek doğal gaz abonesi olmalıdır.

4. Proje Hazırlanması: Abone olma işleminden sonra dönüşümü yapacak yetkili firma tarafından dönüşüm projesi hazırlanmalıdır.

5. Baca Etüd Raporu: Mevcut bacanın dönüşüp dönüşmeyeceği Makina Mühendisleri Odasınca tespit edilmeli yeni baca yapılacak ise projesi hazırlanmalıdır.

6. Proje Kabul ve İşe Başlama Onayı: Hazırlanan projeler onaylandıktan sonra işe başlama onayı Gaz Dağıtım Firması tarafından verilir.

7. Tesisat İmalatı: Yetkili firma onaylanmış projeye göre imalatı gerçekleştirir.

8. Sayaç Alınması ve Montajı: Abone tarafından güvence bedeli yatırıldıktan sonra Gaz Dağıtım Firmasından alınan sayacın yetkili firma tarafından montajı gerçekleştirilir.

9. Sızdırmazlık ve Mukavemet Kontrolü: Yetkili Firma tarafından yapılarak Gaz Dağıtım Firmasına onaylatılır.

10. Gaz Açılması: Gaz Dağıtım Firması tarafından yetkili firma nezaretinde tesisat kontrol edilerek, tesisata gaz verilir.

11. İşletmeye Alma ve Müşteriye Teslim: Doğalgazla çalışan cihazın yetkili servisi cihazı çalıştırarak devreye alır, kullanma ve emniyet kurallarını içeren dokümanla birlikte aboneye teslim eder” dedi.

Bölgemizde yeni doğalgaza geçilmiş olması sebebi ile Gündaş mühendislikten Eser Gündaş  Çaycuma halkına doğalgaz kullanımı ile ilgili bilgi verdi.

Gündaş; “Doğalgaz tesisatında dikkatsiz yapılan uygulamalar ileride büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle evlerinize veya iş yerlerinize doğalgaz tesisatı döşetirken, çalıştığınız firmanın geçmişine ve uzman kadroya bakınız. En temiz ve en ucuz yakıt olan doğalgazın konutlarda kullanılması daha kolay ve daha ekonomik bir kışa "merhaba" demek anlamına geliyor. Çünkü doğalgaz gerek ısınmada, gerek sıcak su temininde, gerekse pişirmede büyük avantajlar sağlıyor. Doğalgazla beraber kömür kokusu, is, duman bitiyor; kömür bitti, tüp kalmadı derdi sona eriyor.

Konutlarda doğalgaz kullanımı üç grupta toplanabilir; ısınmada, sıcak su temininde, mutfakta. Doğalgazın ısınmada kullanılması; konutlarda, kömür ya da sıvı yakıtlı soba ile ısınmada, konutun tek noktadan ısıtılması ve ısı veriminin düşüklüğü enerji israfına neden olmaktadır. Kömürlü kalorifer kazanlarında yüzde 40-45 düzeyindeki ısı verimi, kazan doğalgaza dönüştüğünde yüzde 70-74’lere çıkmaktadır. Ekonomik ömrünü yitirmiş kazanların doğalgaza uyumlu kazanlarla yenilenmesi durumunda ise, verim yüzde 80-85’lere yükselmektedir. Doğalgazla çalışan kazanların işletilmesinde insan faktörü minimuma indiği için kontrolleri son derece kolaydır. Rasyonel ve dengeli ısınma imkânı sağlanmaktadır. Ayrıca doğalgaz cihazları çok fonksiyoneldir. Bir kombi kat kaloriferi ile hem ısınma hem de sıcak su elde edilebilmektedir. Bir kalorifer kazanı ile apartmandaki her daire ortak ısınabileceği gibi, her daire bağımsız da ısınabilir. Doğalgaz cihazlarının verimli kullanılması Doğalgaz ile çalışan cihazlar işletme (çalıştırma) maliyetlerini azaltırlar. Çünkü doğalgaz diğer yakıtlara oranla en ucuz yakıttır. Enerji verimli kullanılarak tasarruf edilir. Şirketimiz sizin için kullandığınız gaz miktarını azaltacak tavsiyeleri vermiştir. Bu öneriler ev ısıtması, sıcak su ve pişirme için geçerlidir.

Ev ısıtması:  Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi azaltabilirsiniz. Sistemlerinize zaman ayarlı termostat monte ettirdiğinizde gaz tüketiminiz optimize olacaktır.  Kapı ve pencere kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kaplayınız.  Soba filtrenizi cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol ediniz, gerekiyorsa değiştiriniz.  Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız, kapatınız.  Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması umulmadık enerji tasarrufu sağlar.  Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için havaya temas eden bölgeleri örneğin duvar veya pencere klimalarını engelleyiniz, Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar ile engellemeyiniz, kapatmayınız. Doğalgaz ile çalışan bir soba alacağınız zaman yüksek verimli olanı tercih ediniz. Sıcak Su Termostatınızı 50°C’ye ayarlayınız. Aşırı sıcak su sadece fazla enerji tüketmez aynı zamanda insan cildi için yanık tehlikesi oluşturacağı için sağlıksızdır. Su ısıtma kontrol vanasını “pilot” konumuna getiriniz, eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalacaksanız kapatınız. Eğer sıcak su ısıtıcısı dışarda, garajda konumlandırılmış ise su ısıtma yalıtım battaniyesi monte ediniz. Su tasarruf eden duş başlıklarını monte ediniz. Elle bulaşık yıkarken soğuk su ile durulama yapınız. Bulaşık makinanızı tam dolu çalıştırınız. Dışarda bulunan kaplanmamış sıcak su borularının yalıtımını yapınız.  Yeni bir su ısıtıcısı alırken enerji - verimli gaz modelini tercih ediniz. Ocak veya Fırının Verimli Kullanılması; Eğer pişirme tarifinde belirtilmiyorsa fırınınıza ön ısıtma yapmayınız. Fırın kapağını yemek pişirirken açmayınız. Üst yakıcı alevini tencere veya tavanızın boyutu kadar açınız. Pişirme başladıktan sonra yavaş yavaş kaynatınız. Zaman ve sıcaklık talimatlarına uyarak pişiriniz. Kullanılmayan ocak brülörlerini (gözlerini) kapatınız. Pişirme esnasında yemek kaplarını kapalı tutunuz. Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız” dedi.


Haber Okunma Sayısı : 2499
27.10.2015



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın