Pass

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Mungan, sigara kullanımının mesane kanseri riskini dört kat arttırdığını ifade etti. 

Türkiye’de son yıllarda akciğer, prostat ve meme kanseri gibi kanser türlerinin toplumda yeterli bilinçlenme sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Aydın Mungan, henüz pek bilinmeyen mesane kanserini anlattı.
   Mesane kanserinin tedavisinin pahalı olması ve ıstıraplı olması sebebiyle öldürücü olabileceğini açıklayan Aydın Mungan, şöyle devam etti:
“Esasında bazı kanserler konusunda toplumda yeterli bilinçlenme sağlandı. Akciğer kanseri, prostat kanseri ve meme kanseri gibi. Bu konular üzerinde çok yoğun çalışmalar ve bilgilendirmeler yapılıyor. Ancak mesane kanseri gibi konular henüz bu düzeye ulaşmadı. Erkeklerde en sık görülen kanser türü prostat kanseridir. Ama prostat kanseri uzun bir yaşam süresi tanıması nedeniyle hastalar için şanslı bir kanserdir esasında. Oysa günümüzde mesane kanseri yani idrar torbası kanseri de görülme sıklığında giderek büyük bir artış olmaya başladı. Bunun sonucunda neredeyse prostat kanserine yakın düzeylere ulaştı. Özellikle Karadeniz Bölgesinde ve özellikle Güneydoğu Bölgesinde mesane kanseri çok sık görülüyor. Ama bilinç bu oranda değil. Mesane kanseri hem çok öldürücü bir kanser türü olması nedeniyle hem tedavisinin çok pahalı olması nedeniyle hem de ölüm şekli nedeniyle de hastalara çok ıstırap veren bir kanser olması nedeniyle de çok üzerinde durulması gereken bir konudur.”

“DOĞAL ÜRÜNLERDEN UZAKLAŞTIK”
Mesane kanserine sebep olabilecek süreçleri de sıralayan Prof. Dr. Aydın Mungan, sigara etkenine dikkat çekti. Sigarayı; kanserin oluşmasında büyük risk olarak niteleyen Mungan, “Yanılmıyorsam ABD’de sadece mesane kanseri için ayrılan para Türkiye’nin sağlık bütçesinden fazla. Bu; hastalığın ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Artık biz doğal ürünlerden çok uzaklaşmaya kimyasal ve kanserojenlerle çok fazla iç içe olmaya başladık. Artık sağlıklı pek ürün bulamıyoruz. Meyve sebzeler gerek ilaçlanmalar gerek toprağa düşmüş olduğunu düşündüğümüz kimyasal, radyoaktif maddeler belki uzun zaman önce olmasına rağmen halen etkilerinin görülebileceği Çernobil’in etkisi gibi pek çok faktör buna yol açabilir. En önemli faktörlerden bir tanesi sigaradır. Sigara gerçekten çok ciddi oranda mesane kanserini dört kat arttırıyor. İşin bir başka tarafı da bazı kanser için kullandığımız ilaçlar ve bazı radyasyon, ışı tedavileri de bu kansere yol açıyor” diye konuştu.

EN ÇOK ETKİLENENLER
Mungan, mesane kanserinden en çok etkilenenleri de şöyle sıraladı:
“Kadın berberleri, kimyasalla uğraşan herkes, fotokopiciler, kuru temizleyiciler, petrol sanayii, boya sanayii, lastik sanayii, benzinciler, mazot, gaz pompasının yanında daimi olarak havayı soluyanlar, sigara içenler ciddi anlamda risk altındalar. Bulgusu da ağrısız idrarda kan gelmesidir. Ve ağrısız idrarla kan gelmesi de şu anda tüm dünyada büyük billboardlar ile ‘İdrarınızda renk değişikliği görüyorsanız, doktorunuzun zilini çalma zamanı gelmiştir’ diye veriliyor. Bizim ülkemizde de bunların bir an evvel yapılmasında fayda var.”


Haber Okunma Sayısı : 1756
10.10.2015



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın