Pass

     Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde hizmete giren Vücut Pletismografi ve Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) cihazları, Batı Karadeniz bölgesinde mesleki hastalıklara bağlı hastalıkların ve akciğer kanserlerinin tanı ve tedavisinde büyük hizmetler sunuyor. 

    Hizmete giren EBUS cihazı sayesinde bronş duvarının ötesinde kalan ve görülemeyen kitle ve lenf bezlerinden tanı koyma imkanı mümkün hale geldi. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Göğüs hastalıkları Kliniği'ne 2015 yılında Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında kazandırılan cihazların toplam değeri 750 bin TL’yi buluyor.

MADEN İŞÇİLERİNİN MESLEKİ HASTALIKLARINA UMUT IŞIĞI
    BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Göğüs Hastalıkları Kliniği, Zonguldak bölgesinde maden ocaklarında çalışan işçilerde görülen meslek hastalıkları, akciğer kanseri gibi hastalıklar başta olmak üzere teşhis ve tedavi hizmetini her geçen yıl arttırıyor. Kliniğin bünyesine kazandırılan son teknoloji ürünü cihazlar hizmet kalitesini arttırırken, bu alanda III. basamak sağlık hizmeti veren merkezler arasında üst noktalara taşıyor.
    Konu ile ilgili bilgi veren BEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Figen Atalay, “Akciğer hastalıklarının teşhisinde en önde gelen teşhis yöntemlerinden biri solunum fonksiyonunun ölçülmesidir. Merkezimizde, Solunum Fonksiyon Test Laboratuvarına alınan yeni Vücut Pletismografi Cihazı ile hastaların kapsamlı solunum testleri yapabiliyor ve tüm akciğer hacimlerini ayrıntılı hesaplayabiliyoruz. Bu cihaz, telefon kabinine benzeyen ve ileri düzeyde solunum fonksiyonlarını ölçen bir sisteme sahip. Basit solunum fonksiyon testi cihazlarından farklı olarak akciğerlerdeki gaz değişimi, hava yolu direnci, zorlu nefes verme esnasında akciğerlerde kalan hava miktarı, solunum kaslarının oluşturduğu basınçlar ve bunun dışında birçok akciğer hacmini ölçebiliyoruz. Zonguldak ve çevresinde kömür madeni işçilerinde kömür tozu maruziyetine bağlı olarak, başta kömür işçisi pnömokonyozu olmak üzere birçok akciğer hastalığı geliştiği bilinmektedir. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tacettin Örnek’in kömür madeni işçilerinde yürüttüğü bir alt yapı projesiyle vücut pletismografi cihazı Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında hizmete girmiştir. Bu cihaz ile restriktif hastalıkların tanısı, akciğer volümleri ölçülerek restriktif ve obstrüktif fonksiyonel bozukluğun ayırımı, obstrüktif akciğer hastalıklarında görülebilen hava hapsinin (hava kisti, bül) değerlendirilmesi yapılabilmektedir. Bunun yanında bronkoskopi ünitesine Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Meltem Tor’un yürüttüğü bir altyapı projesiyle Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’na kazandırılan gerçek zamanlı ultrasonografik görüntüleme eşliğinde bronş duvarının ötesinde yer alan kitle ve lenf bezlerinin patolojik örneklenmesine imkan sağlayan Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) Cihazı 2015 yılının Şubat ayı itibariyle faaliyete geçmiş ve böylece üniversitemiz Batı Karadeniz bölgesinde bir ilke daha imza atmıştır. Bu sayede hem akciğer kanserinin hem de akciğer kanseri dışında mediasten hastalıklarının daha hızlı tanı ve evrelemesi merkezimizde mümkün hale gelmiştir. Hizmete giren EBUS cihazı sayesinde bronş duvarının ötesinde kalan ve görülemeyen kitle ve lenf bezlerinden tanı koyma imkanı başlamıştır. Bu yöntem havayollarına komşu lenf bezlerinde büyüme yapan kanser, lenfoma, sarkoidoz, tüberküloz, enfeksiyon hastalıkları gibi birçok hastalığın tanısında kullanılmaktadır. Kanser hastalarında tanı dışında hastalığın evresinin belirlenmesinde de bu yöntemin başarısı çok yüksektir. Bu yöntemin kullanılması ile birçok hasta gereksiz ameliyatlardan korunmakta ve hastanede dahi yatırılmadan ağrısız bir işlemle hastalıklarının tanısı ve evrelemesi sağlanabilmektedir” dedi.

REKTÖR ÖZER: “OLUMLU NETİCELER ALIYORUZ”
    Zonguldak'ta ve bölgede görülen mesleğe bağlı hastalıkların ve akciğer kanserlerinin tanı ve tedavisi için önemli yatırımlar yaptıklarını belirten BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer şunları söyledi: “Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezimizde sunulan sağlık hizmetinin kalitesinde Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı önemli bir etkiye ve katkıya sahip. Alınan yeni cihazlarla bölgede mesleki hastalıkları ile akciğer kanserinin tanı ve tedavisi daha kolay hale geldi. Mesleki hastalıkların tedavisinde çok olumlu neticeler alınmaya başlandı. Batı Karadeniz’de bir sağlık üssüne dönüşen Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezimiz için ihtiyaç duyulan her türlü cihazı bölge insanına sunmak için gereken hassasiyeti gösteriyor ve sürdürüyoruz. Bu konuda Ar-Ge ekiplerimiz ciddi bir çalışma içindeler. Anabilim dallarının ihtiyaç duyduğu yeni cihazları tespit ediyoruz ve en kısa zamanda alma yoluna gidiyoruz. Bu vesileyle özverili çalışmada bulunan başta Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu’nun şahsında dekanlık yönetimini, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezimizi Başhekimi Prof. Dr. Kemal Varım Numanoğlu’nun şahsında hastane yönetimini ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığında çalışan tüm öğretim elemanlarını, sağlık çalışanlarını kutluyor ve şükranlarımı sunuyorum.”

 


Haber Okunma Sayısı : 1748
02.09.2015



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın