Pass

Kendi kendine yeten iklim dostu belediye olmak için yatırımlarını sürdüren Çaycuma Belediyesi, doğa ve balık dostu Arşimet Burgulu Türbin ile elektrik üretecek hidroelektrik santralinin yapımında yeni bir aşamaya ulaştı. Su taşıyacak kanalların imalatına devam eden belediye ekipleri makinelerin kurulacağı tesisin temelini de attı.

Çaycuma Belediyesinin Filyos Irmağının kenarında yapımını sürdürdüğü Arşimet burgulu türbin ile elektrik üretecek hidroelektrik santralinde çalışmalar devam ediyor. Santrale su taşıyacak kanalların imalatı yapılırken, makinelerin kurulacağı tesisin temeli de atıldı. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda 80 metreyi bulan su kanalının yaklaşık 40 metresi imal edilirken, tesisin, ay sonuna kadar makine montajına hazır hale getirileceği bildirildi. “Çevre ve balık dostu santral” olarak bilinen Arşimet burgulu santraller, geleneksel santraller gibi can suyu ve balık geçidi gerektirmiyor. Suyu oksijen miktarı bakımından zenginleştiren Arşimet burgusu, su debisi %80 azalsa veya %20 artsa bile yüksek verimle elektrik üretimine devam ediyor. Kurulumu sırasında geleneksel türbinlere göre daha az hafriyat ve betonarme yapıya ihtiyaç duyduğu için doğal dokuya da hiçbir zarar vermiyor.

DOĞAYA HİÇ BİR ZARAR VERMEDEN KENDİ ELEKTRİĞİMİZİ ÜRETECEĞİZ

Yapılan çalışmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Su canlılarıyla doğaya hiçbir zarar vermeden, günde, 250 kilovat elektrik üreteceğimiz santralin çalışmalarına devam ediyoruz. Küresel ısınmanın ileri boyutlara ulaştığı, iklim krizinin tüm biçimleriyle kendini hissettirdiği bir zamanda, doğaya hiç bir zarar vermeden kendi elektriğimizi üreteceğiz. Hepimiz büyük bir endişe içinde izliyoruz, memleketin bir tarafını seller götürüyor, diğer yanında büyük boyutlu orman yangınları tüm hayatı tehdit ediyor. Doğadaki tüm canlılar gibi biz de ciddi risklerle karşı karşıyayız. Fosil yakıtların yakılarak elektrik elde edilmesinin son derece yanlış olduğu, artık, herkes tarafın kabul edilen bir olgu haline geldi. İnsanoğlu olarak bizim artık aklımıza başımıza almamız gerekiyor. ‘Her ne pahasına olursa olsun her türlü enerjiyi kullanırım’ demenin zamanı geçti. Onun için enerjimizi rüzgâr gibi, güneş gibi, akarsular gibi yenilenebilir temiz enerji kaynaklarından elde etmemiz gerekiyor. Bu yatırımı tam da bu bilinçle hayata geçiriyoruz. Kendi kendine yeten, iklim dostu bir belediye olmak için çıktığımız yolda, verdiğimiz sözleri bir bir tutmanın sevinci içindeyim” dedi.

YALNIZCA İLÇEMİZE, BÖLGEMİZE DEĞİL İNSANLIĞA DA HİZMET ETTİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM

Kantarcı açıklamasında, “Çaycuma’nın tam ortasından geçen Filyos Çayı’nın sularını, ekolojik değerini de koruyarak ekonomik değere dönüştürüyoruz. Elde edeceğimiz tertemiz enerjiyle, yalnızca ilçemize, bölgemize değil insanlığa da hizmet ettiğimizi düşünüyorum. Aslında bizim ölçeğimizdeki belediyelerin kendi olanaklarıyla bu yatırımları yapması hiç kolay değil. Çünkü bu projenin geri dönüşü en az 7-8 yılı bulacak. Ne yazık ki bu gibi işler, bir plan dahilinde desteklenmediği için kaynak bulmakta büyük zorluk çekiyoruz. Bu nedenle yatırımı kendi imkânlarımızla yapıyoruz. Bunun önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Bu da bizim için ayrı bir haz kaynağı oluyor. İnşallah çok uzun zaman geçmeden çalışmaları tamamlayıp, tesisin açılışını yaparak elektrik üretmeye başlayacağız. Çalışmalar sedde gerisinde olsa da ırmak yatağı içinde sürüyor. Bu nedenle arkadaşlarımız gerçekten zor şartlarda çalışıyor. Burada büyük bir özveri ile çalışan arkadaşlarımıza e kolaylıklar diliyor, emekleri için teşekkür ediyorum” şeklinde ifadelere de yer verdi.

Haber: Hakan Miyanyedi

 

 


Haber Okunma Sayısı : 632
12.08.2021



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın