Pass

Karabük Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile ortak olduğu TÜBİTAK tarafından desteklenen Makrodan Mikroya Göktepe-2 adlı proje Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezinin yürütücülüğünde 20-25 Haziran 2021 tarihinde Karabük İli Yenice İlçesi Ihlamur Teras Tesislerinde beş gece altı gün yatılı olarak gerçekleştirilecek.

2020-2021 eğitim öğretim dönemi içinde Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi,  Zonguldak Fen Lisesi, Çaycuma TSO Fen Lisesi, Bursa Halil İnalcık, Bilim ve Sanat Merkezi, Bursa BTSO Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören 9, 10 ve 11. sınıflarına devam eden 30 lise öğrencilerinin katılımıyla yapılacak.

Projede; öğrencilerin ekosistemin temel elemanları olan canlı ve cansız öğelerini anlamaları, çevre bilinci kazanmaları, doğanın işleyişinde etkili çevresel faktörleri fark etmeleri ve doğayı korumaya karşı oluşacak tutumun artırılması sağlanacaktır. Diğer taraftan doğayla ilgili sorunların çözümünde bilimsel sürecin nasıl kullanacağının farkında olan ve bu süreci kullanabilen, bilim okur-yazarlığının farkında olan ve doğada gözlemler yaparak bu gözlemlerden sonuç çıkarabilen bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunulacaktır. Doğada gözlem yaparak yaşayarak öğrenen bireylerde bilimsel merakın arttırılmasını sağlayarak bilimsel araştırma ve bilimsel araştırıcılığın önemi fark ettirilerek öğrencilerin bilimsel süreç ve yaratıcılıklarını geliştirmeye katkıda bulunulacaktır.

Bu kazanımların oluşması için Şeker Kanyonunda omurgalı ve omurgasız hayvanların tanıtılmasına yönelik arazi çalışmaları, Göktepe Yaylasında alt ve üst bitki örtüsünün tanıtılması ve örnek toplama tekniklerine yönelik arazi çalışmaları, Sorkun Yaylasında çiçekli bitkilerin tozlaşma yolları konulu arazi çalışması yapılacaktır. Ayrıca Mağaraların gelişimi ve oluşumunu kavrayacakları Safranbolu Mencilis Mağarası da tanıtılacaktır. Diğer taraftan öğrencilerin özgün düşüncelerini ürüne çevirecekleri kamp çantamı tasarlıyorum, kuş evi yapımı ve tasarımı, terraryum yapımı, özgün resim çalışmaları gibi atölye çalışmalarıyla desteklenecektir. İleri deney tekniklerinden olan jel-elektroforez etkinliği de yaptırılacaktır. Uzayın derinlikleri teleskopla gözlem ve 3D uygulama etkinlikleriyle tanıtılacaktır. Geçmişten günümüze müziğin gelişiminde doğal seslerin etkileri ve sanatçıların eserlerine yansımaları kavratılacaktır. Ayrıca klasik batı müziğine, doğa temasının etkisinin yansımalarını içeren dünyaca ünlü eserlerin yer aldığı konserle etkinlikler sonlanacak.

Projenin istenen kazanımları oluşturabilmesi için rutin uygulanan eğitim öğretim yöntemlerinden farklı olarak, çalışmalarının çoğunu doğada gerçekleştirmiş alanında uzman bir kadroyla, uygulamalı atölye çalışmaları yapılacaktır. Projede; proje yürütücüsü Kamuran Çataklı, uzman olarak Prof. Dr. Mustafa Sözen, Doç. Dr. Muhammet Ören, Yüksek Orman Müh. İsmail Sevimler,  Dr. Öğr. Üy. Faruk Çolak, Öğr. Üy. Emel Doğan Uğurlu eğitmen olarak Dr. Öğr. Üy. Şenol Alan, Dr. Ayşe Dilek Unan, Dr. Leyla Ayverdi, Dr. Murat Sevindik, Öğr. Üy. Gonca Yerlikaya, Dr. Selim Erdoğan, Arş. Gör. Tuğba Sarışahin, Muharrem Çivicioğlu, Fatih Eroğlu, Sabri Mumcu, Astronom Tamer Akın, Mustafa Akdoğan, Uğur Uğurlu, Önder Küçüköner rehber olarak Şenay Uçar, Selen Avcı, Mihrinaz Öztürk, Zeynep Elicora Sağlam, Fatma Karadere Mumcu görev aldı.

Projenin yaygın etkisinin arttırılması için; kamp süreci içindeki çalışmalar Zonguldak Merkez ve Çaycuma ilçelerinde, Bursa Merkez ve Nilüfer ilçelerinde 2 okulda, görevli öğretmenler eşliğinde öğrenciler tarafından sunulacaktır. Kamp sonrasında elde edilen ürünler ve dokümanlar Bursa ilinde okullarında, Zonguldak’ta halka açık bir alanda, 1 gün süreyle sergilenecektir. Böylelikle projenin daha geniş kitlelere ulaşması sağlanacaktır. Projenin yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında projenin video çekimleri belgesel formatında birleştirilerek katılımcı kurumlara ve TÜBİTAK’a gönderilecek. Ayrıca proje kitapçığı hazırlanarak, sergiler sırasında dağıtılarak projenin tanıtımı yapılacak.  

Haber: Hakan Miyanyedi


Haber Okunma Sayısı : 746
10.06.2021



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın