Sevgili dostlar, öncelikle yazdığım makaleler ortalama 7000 civarı okunuyor, bazen bir makalenin 12000’lerde okunduğu oluyor, yazılarıma değer verdiğiniz için çok teşekkür ederim. İktisat ’da bir terim vardır “Kötü para iyi parayı kovar” bunu şöyle açıklayalım; Bir paraya güven azalırsa, o paradan çıkılıp, diğer başka paraya yönelim oluyor, elindeki TL’yi verir birikimini Euro, dolar, altın gibi diğer yatırım aracı gördükleri emtiyalara yönelir. TL’yi piyasaya sürer, yastık altına ve ya banka hesabına döviz koyar, kötü para TL iyi parayı yastık altına koyar, kurlardaki yükselişte bunu gösteriyor. Pandemi döneminde merkez bankasının para basması, döviz ödemeleri, TL’nin değerini düşürdü.
Peki, TL’nin değerini korumak, döviz fiyatlarının yükselişini nasıl önleriz?
Kısa vadede, TL yatırımını cazip hale getirmek için, faizleri kademeleri olarak yükseltmek gerekir, uzun vadede hükümet, enerji ve milli savunma hamleleri ile dışa bağımlılığı azaltmaya çalışıyor, üretim odaklı çalışırsak TL’nin değeri korunmaya başlar.
Şimdi bazı okuyucular “Faiz lobisine yenilelim mi diyorsun” diyecekler, oraya yenik düşmeyip, döviz artışını seyretmek, ülkeye maliyeti emin olun daha fazladır.
Biraz faiz artırıldıktan sonra, döviz fiyatı yine düşmedi, tekrar yükselişe geçti niye böyle oluyor? Öncelikle bütçe açığı büyüyor, dış borç yüksek, enflasyon yüksek, merkez bankası bağımsız değil, dış politikada sorunlar çok, risk oranı yüksek.
Doğu Akdeniz petrol doğalgaz mücadelesi, Azerbaycan’a destek Suriye Koruma kalkanı, Karadeniz petrol doğalgaz aramaları, terörle mücadele, sağlıkta başarı, eğitimde online’da üst düzey başarı oluyorsa ekonomide de gerekenler yapılacaktır. Zira döviz fiyatları yükseldikçe sağlık, enerji, elektronik, otomotiv fiyatlanması da ona göre oluyor, bizlere hane halkına ek maliyetler getiriyor.
İnşallah bu sorunlarımızı çözeceğiz.
Sağlıcakla…
Haber Okunma Sayısı :
15628