Çaycuma halkının nerden geldiğini, kimlerden oluştuğunu, net bir şekilde ortaya koyabilen bir çalışma pek olmamak ile beraber bazıları kendilerini doğudan gelmekle “Kürt” kökenli zannetmekte… Hâlbuki Selçuklu ve Osmanlı’da iskân politikası fetih edilen yerlerin Türkleşmesi konusunu unutuyorlar veya bilmiyorlar bazı köylerin adlarının Türk boy isimlerinden geldiğinin farkında değiller mesela örnek vermek gerekirse Karaevli geriş mahallesi adı Karaevli Türk boylarından gelme ihtimali yüksektir Eğmür gene bir Türk boyu adıdır. Karamusa keza Türk boy isimlerindendir karalar Türkçede Türk boy yönünü gösterir.
1071 Malazgirt savaşı sonrası Anadolu’ya Türk boyları akın etmeye başladı Selçuklu’dan sonrada Candaroğlu beyliği bölgede hüküm sürdü daha sonrada Osmanlı İmparatorluğu bölgede nüfusun büyük bir bölümü Kafkasya bölgesinden diğer büyük bir bölümü 400 500 yıl önce Urfa Mardin Yozgat dolaylarından gelen Yörüklerden oluşmaktadır.
Konuşma diline bakarsak bölgedeki konuşma ağzı tespit edilen ağızlar şunlardır.
1.Ağız yöresi Ereğli Zonguldak Devrek
2.Ağız yöresi Bartın Çaycuma Amasra
3.Ağız yöresi Kurucaşile Ulus Eflani Safranbolu Karabük
Bartın, Amasra ve Çaycuma ağız yöresine bakarsak; senlen, bulurun, içerun, yedük, gitduk, geliya, gidiya, zengünyüz, bavuruyiyala, arabaylan, ses ve şekil bilgisinden incelendiğinde Kıpçak Türklerinin şivesini görüyoruz yöre ağızları Bolu, Kastamonu, Çankırı, Denizli, Tavas, Kütahya, Burdur, Urfa ağızlarıyla ortak özellikleri gösterir yani bu bölge beynelminel Türklerden oluşmaktadır. Sağlıcakla…
Haber Okunma Sayısı :
4564