Zonguldak bölgesinin en büyük sorunlarından birinin işsizlik ve buna bağlı göç olduğunu düşünürsek Filyos Projesi bu anlamda bu yaraya çare olacağını belirtmiştik. Üniversite hayatımın ilk bölümünde Trakya Üniversitesi Çerkez Köy MYO’nda tekstil bölümünde okumuştum, Çerkez köyü ve Çorluda Zonguldaklılar ve Çaycumalıların çok olduğu Çerkez köyde fabrikaların çok olduğu dikkatimi çekmişti.
Daha sonra Bursa Uludağ Üniversitesi İ.B.F İktisat bölümü için Bursa’ya geçtim sanayi bölgesi olan Bursa’da tekrar Zonguldak ve Çaycumalılar yoğunluktaydı kömürün enerji ve sanayide önemi azalmaya başlayınca TTK’da çalışan 46.000 işçi sayısı bunun 10/1 rakamına düştü bölge gençleri ne yapacaktı? Tarım hayvancılık mı yapacaktı? Sanayileşmiş bölgelere göç mü edecekti? Birçoğu sanayileşmiş bölgelere göç etti şimdi bunun önüne geçebilecek Filyos Vadi Projesi var. Liman %90 tamamlandı tabi ki tabiat önemli ama bir de dünyanın gerçekleri var Almanya, Çin, Güney Kore gibi ülkeler güçlü sanayileri ile var olabildiler.
Proje’nin sağlayacağı faydalardan bahsedecek olursak Filyos Limanı’nın hayata geçmesiyle Filyos liman kenti olacak, sosyo-ekonomik yapısında önemli değişiklikler olacaktır, serbest bölge ve endüstri bölge yatırımlarının gerçekleşmesiyle günümüzdeki yarı kırsal görüntü kentsel yapıya dönüşecektir. Filyos vadisindeki serbest bölge ve endüstri bölgesi çok sayıdaki özel sektörü bölgeye çekecek bölgedeki işsizlik sorununa çare olacaktır. Zonguldak, Karabük, Bartın yüksek işsizlik oranı ve göç veren bölge olması nedeniyle liman OSB serbest bölge endüstri bölgesi HES sulama amaçlı baraj ile tarım ve sanayi arazileri ile 40.000 işsizi iş sahibi yapacaktır.
Filyos bölgesi projesi ile Zonguldak, Bartın, Karabük hem de Ankara Kastamonu Çankırı Bolu bölgesine hizmet edecek önemli katkı sağlayacaktır. Proje kapsamında taşkın önleme ile sulanabilir tarım alanı arazisi kazanılacak sel ve taşkınlar önlenecektir.
Haber Okunma Sayısı :
7774