Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası’nın Önderliğinde; Çaycuma Meslek Yüksekokulu ve Tios Antik Kent Kazı Alanı Hocalarımızın katkılarıyla hazırlamış olduğumuz “Dünü Bugünü ve Yarını ile Tios Antik Kenti“ adlı Panel ve Sergi etkinliği yoğun ilgi gördü
Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezinde Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş ve BEÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Çufalı, Çaycuma Kaymakamı Muharrem Coşgun, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal’ın da katılımı ile gerçekleştirilen etkinliğe Odamız üyeleri ve Çaycumalılar büyük ilgi gösterdi.
Etkinlik Resim öğretmeni Rana Altan ile Arkeolog Gürcan Laçin’in Tios konulu resim ve fotoğraflarının yer aldığı sergi gezilmesi ile başladı. Sonrasında Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Zekai Kamitoğlu’nun yaptığı açılış konuşmasının ardından Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş ve BEÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Çufalı da birer konuşma yaptılar.
Çaycuma TSO Başkanı Zekai Kamitoğlu konuşmasında Filyos’un ve üçbin yıllık tarihinin önemini belirterek “Hocalarımızdan birçok kez aldığımız bilgiler doğrultusunda, bulunduğumuz coğrafyada en az 3 bin yıllık bir tarih olduğunu anlıyoruz. O yıllarda Bolu’dan ve Karabük'ten yüklenip, Üçburgu mevkiinde gümrüklenerek Filyos Çayı’ndan o zamanki antik Filyos Limanına kadar taşınması ve bu limandan gemilere yüklenerek dünyaya gönderilmesi, Filyos Çayı’nın ve çevresinin ticari anlamda ne kadar önemli olduğunun net bir göstergesidir aslında. Bizler Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası olarak sadece ticarette ve sanayide değil gerek üniversitemiz gerek tarihi alanlarımız olsun, bölgemizin bütün değerlerine sahip çıkıyoruz ve çıkmaya da devam edeceğiz. Filyos Projesi’nde nihayet somut gelişmeler yaşanıyor ve sonuca ulaşmamıza az kaldı. Bu yüzden Filyos’un dününü, bugününü ve yarınını bölgenin sahipleri olarak hep beraber ortak akıl oluşturacak şekilde göz önüne sermek istedik ve bu etkinliği planladık. Sayın konuşmacılar sayesinde güzel bir panel ile bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum.” dedi.
BEÜ Rektörü Mustafa Çufalı konuşmasında etkinliğin önemini vurgulayarak özetle “Tios’un önemi, üzerinden yıllar geçtikten sonra önem kazanan sanat eserleri gibi, yeni anlaşılıyor diye düşünüyorum. Artık Tios Karadeniz’in Efes’i olarak anılmaya başlıyor. Zonguldak olarak bir çok değerimizin farkında olmadığımız gibi tarih konusunda da değerlerimizin ortaya çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Tios da ilk ve tek kentimiz olması itibarı ile çok önemlidir.” dedi.
Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş da konuşmasında panelle ilgili olarak Tios’un tarihteki konumu itibarı ile gerçekten özel bir kent olduğunu vurgulayarak turizm açısından taşıdığı potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini belirttiği konuşmasında “Tios Antik Kenti’nin turizm yansımasına da bakmak lazımdır. Oradaki kalıntılarda değerlendirilmeye hazır önemli bir potansiyel mevcut. Herkesin bu değerin ortaya çıkarılmasında katkısı, desteği olacaktır. Biz de konuyla ilgili desteklerimizi veriyoruz. Eldeki kısıtlı olanaklarla iyi şeyler yapılıyor. Ciddi sayıda ziyaretçisi de var. En kısa zamanda daha bilinir ve görünür hale getirilecektir. Ayrıca daha büyük bütçelerle gerçekleştirilecek daha büyük hayaller ve projeler de var.” dedi.
Konuşmaların ardından Çaycuma Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hikmet Yazıcı’nın modaretörlüğünü üstlendiği panele geçildi. Panelde; Kürşat Coşkun “Filyos’un Doğal ve Kültürel Özellikleri Üzerine Bir Değerlendirme”, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi arkeoloji bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tayyar Gürdal “Herakleia Pontika (K. Ereğli) ve Tieion (Filyos): Koruma, Korunamama ve Gelecek”, Çaycuma Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Neşe Köktürk “Zonguldak İli ve Çevresinin Sahip Olduğu Alternatif Turizm Potansiyeli”, Bartın Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Yıldırım “Dünden Bugüne Tios Kazıları” konu başlıkları ile sunumlarını yaptılar.
Yapılan sunumların ardından salondaki izleyicilerden de sorular alındı ve etkinlik sona erdi.
Haber: EKSPRES
Haber Okunma Sayısı :
1819