Zonguldak Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nda (BAKKA) Tarıma Dayalı Manda İhtisas OSB çalışmaları Başlangıç toplantısı yapıldı.
Zonguldak Valisi Ahmet Çınar Başkanlığında yapılan toplantıya, Zonguldak Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, ZTSO Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya, Zonguldak Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Cemalettin Çataklı, Zonguldak Damızlık Manda Yetiştiricileri Birlik Başkanı Mustafa Özkan, Birlik Üyesi Şenol Çakar, Zonguldak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Murat Çarşanbalı, BAKKA Genel Sekreter Vekili Elif Acar ve BAKKA uzmanları katıldı.
Zonguldak’ta yapılması planlanan Tarıma Dayalı Manda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için potansiyel yatırımcıların bilgilendirilmesi, yatırımların doğru yönlendirilmesi amacıyla avan proje ve ön fizibilite raporu yapılan toplantıyla katılımcılara aktarıldı. Toplantıda, mandacılık konusunda uzman Namık Kemal Üniversitesi Rektör yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Soysal tarafından manda yetiştiriciliği, Dünya’da ve Türkiye’de mandacılık sektörünün genel durumu, Zonguldak'ta mandacılık potansiyeli, kurulması planlanan Tarıma Dayalı Manda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve muhtemel yönetim planları hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömür Koçak tarafından konuyla ilgili tecrübelerini aktardı. Bu kapsamda daha önce farklı illerde yapılan benzer çalışmalar/girişimler değerlendirilirken, Zonguldak'ta yapılması planlanan çalışmaya altlık oluşturması bakımından önceki çalışmaların olumlu/olumsuz tüm yönleri ele alınmış oldu. Toplantı sonrası konuyla ilgili açıklamada bulunan Zonguldak Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir; “Biz Zonguldak’ın bağımlı ekonomik yapısını kırmak, sektörel çeşitliliği sağlamak üzere TSO ve BAKKA işbirliği ile Valimizin de himayeleri ve destekleriyle çok farklı projeler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımız birkaç yıldır üzerinde durduğumuz, yoğunlaştığımız çalışmalardır. Bu alanda seracılık ihtisas OSB’de ciddi mesafeler aldık. Biz inşallah bu yıl Sera OSB’nin en azından alt yapı inşaatının umuyor, orada iyiye gidiyoruz. Bu manda alanında manda yetiştiriciliği alanında bölgemize, iklimimize, lokasyonumuza, geleneklerimize uygun, Zonguldak’ın potansiyel taşıdığına inandığımız bir alandı. Bu alanda da yaklaşık 6 aydır araştırmalarımız, gezilerimiz, incelemelerimiz olmuştu. Bugün geldiğimiz aşamada BAKKA ile birlikte uzman hocalarımızla konuyu tekrar istişare fırsatımız oldu. Bizim tespitlerimiz doğrultusunda Zonguldak’ın hakikaten bu alanda ciddi bir potansiyeli olduğunu değerli hocalarımız da ortaya koymuş oldular. Bu aşamadan sonra zaten il genel meclisimiz de bir ihtisas OSB kurulması kararını da almışlardı. Araziyle ilgili hazırlıklarımız da iyiye gidiyor. Bu aşamadan sonra inşallah bir fonksiyonel tasarım ve ön fizibilite raporu hazırlatma aşamasına geçeceğiz. Bir iki ay alacak bu süreçten sonra inşallah bölgelerimizdeki tüm yatırımcılarımıza detaylı bir rapor sunma şansımız olacak. Bu işin yatırım miktarı, ekonomik fizibilitesi nedir ve bu yıl belki biraz masa başı ve bürokrasi çalışmalarıyla geçecek. İnşallah 2019 yılında da Manda OSB yani Hayvancılık OSB ile ilgili sahaya ineceğimizi inşaatlara başlayacağımıza inanıyorum. Bu alanda hem bölge insanımız için iyi bir istihdam kapısı hem de bölgedeki yatırımcılarımız için bir kazanç kapısı olacak” dedi.
Haber: İHA
Haber Okunma Sayısı :
2254