Pass

Zonguldak'ta yeni enerji kaynaklarının anlatıldığı konferansta konuşan Avusturalyalı şirketin Genel Müdürü Ayhan Bayrak, kömürün içerisindeki gazın uzun yıllar enerji sağlayabileceğini ifade etti. 

Bülent Ecevit Üniversitesinde "Yeni Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim Yöntemleri" konulu konferans düzenlendi. BAKKA desteği ile Zonguldak'a kurulacak olan dalga enerjisiyle elektrik üretimi tesisinin protokol töreni öncesinde konferans veren Avusturalyalı firmanın Genel Müdürü Ayhan Bayrak, yeni enerji kaynaklarını anlattı. Zonguldak'ta kömür ve kömürle birlikte termik santrallerin varlığına dikkat çeken Bayrak, kömürün tek boyutta değerlendirilmesinin doğru olmadığını ifade etti.

Kömür parçası içerisinde biriken gazın uzun yıllar enerji sağlayabileceğinin altını çizen Bayrak, taşkömürü üretimi yapan Türkiye Taşkömürü Kurumunun talebi doğrultusunda birlikte çalışma yapabileceklerini belirtti. Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerde kömür gazından enerji üretme yönteminin 50 yılı aşkın kullanıldığını hatırlatan Bayrak, şu ifadelere yer verdi:

"Zonguldak'ta bir sürü termik santral var. Bunun getirdiği sıkıntılar var. Tabii kömürün olduğu yerde kömürün değerlendirilmesi mühendislik olarak gayet normal bir olay. Yapılması gereken işlerden bir tanesi. Ama bu aşırıya kaçınca tabii bir noktada artık bazı problemleri de beraberinde getirmiş oluyor. Zonguldak'ı ve özellikle Batı Karadeniz Bölgesi'ni biliyoruz ki kömür çok önemli. Ama bu kömürün sadece bir boyut olarak kullanılması çok doğru değil. O anlamda özellikle bizim yaptığımız projelerimizden bir tanesi kömürü; dokunmadan yerin altından içerisindeki gazının alınmasıdır. Kömür bildiğiniz gibi organik metaller. Organik metallerin içerisinde kömürleşme olurken çok miktarda gaz biriktirir. Bu kömürün içerisinde biriken gaz, küçük bir kömür parçasının içinde bile olsa 500 kişilik salonu doldurabilecek kapasitededir. Dolayısıyla büyük kapasiteli gaz, uzun yıllar size fayda sağlayabilir. Örneğin biz Avusturalya'da açtığımız bir kuyudan 15-20 yıl boyunca gaz akışını esas alarak planlar yapıyoruz. Amerika'da SPM çalışmaları çok fazla, 50 seneden beri yapılıyor. Avusturalya'da yaklaşık 25 yıldır falan devam ediyor. Kömürün içerisinden kömürden gelen gaz bizim petrolden ürettiğimiz gazdan biraz daha farklı. Kömürden gelen gazı almaya başladığınız zaman eğer içerisinde yeterli miktarda gaz varsa, bu gaz uzun süreler size bir enerji sağlıyor. Kuru gazdır. Çok da temiz gazdır. Biz şirket olarak bunu kendimiz, birçok bölgede kanıtladık. Bu konuda TTK'nın bir ilgisi varsa, kömürün klasik madencilik yöntemleriyle alınması zor olan yerlerde biz bu uygulamayı yapabiliriz. TTK, konuşmaya ve tartışmaya açıksa bunu bir şekilde yaparız."

Konferansta elektrik üretiminde güneş enerjisi, dalga enerjisi gibi yöntemler de konuşuldu. Konferansa BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, BAKKA temsilcileri, TTK temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Haber: İHA


Haber Okunma Sayısı : 2620
09.06.2017



Hakkımızda.

25 Ocak 2006 tarihinde Basın ve Meslek İlkelerine Bağlı Kalmaya Söz vererek, Çaycuma Ekspres Gazetesi Günlük Siyasi Gazete olarak yayın hayatımıza başladık.

2009 yılında Çaycuma Ekspres Gazetesi ile devam ettiğimiz hizmet doğrultusunda matbaacılık sektörüne de adım atarak Miyanyedi Ofset olarak Çaycuma’da hizmet vermeye başladık.

Miyanyedi Ofset, her geçen gün genişleyen hizmet yelpazesiyle, matbaa, reklam, promosyon ve tasarım hizmetlerinde faaliyet göstermektedir. Sektöründe kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Miyanyedi Ofset, müşteri memnuniyeti ve devamlılığını sağlanmasını en önemli prensip olarak görür.

Bunu elde etmek için işle ilgili bütün kararlarımızda ve işin her aşamasında kalite, ve özenle ilgili prensipleri dikkate alıyor, en yüksek etik değerlere bağlı kalıyoruz.

Ayrıca, Eylül 2015’te Çaycuma Ekspres Gazetemiz haberlerine bir yenilik daha katarak son dakika haberler ve canlı yayın bağlantısıyla da bir yeniliğe daha imza attık.

EKSPRES GAZETESİ
Çay Mah.Saray Sok. No :1/B
Çaycuma - ZONGULDAK
Tel :0 372 615 79 70
E-mail : miyanyediofset@hotmail.com
Hava Durumu.
Hava durumu tahmini
Çaycuma
Bize Ulaşın